Sočno i brzo: Svinjski kotleti s marelicama

2015

Sastojci

  • 3 srednje debela svinjska kotleta
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • sol, svježe mljeveni papar
  • 2 žlice maslinova ulja
  • svježi timijan
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice meda
  • 2 žličice aceto balsamica ili jabučnog barique octa
  • 6-9 zrelih marelica
6 Kolovoz 2015, Komentari: Comments Off on Sočno i brzo: Svinjski kotleti s marelicama

Kotleti su odličan izbor za brz, ljetni mesni obrok. Relativno blagog okusa po svinjetini i oskudniji masnoćom, odlično se slažu i s voćem.

Ja vam dajem ideju kako da ih kombinirate s marelicama, što se nama izuzetno svidjelo, no ljeto doista nudi obilje voća, a na vama je da pronađete svoju najdražu kombinaciju.

kotleti-marelice-detalj

Priprema:

Pomiješajte u mužaru žlicu maslinova ulja, listove timijana, šećer, sol, papar i češnjak, pa usitnite i trljajte da dobijete emulziju, koju utrljajte u kotlete i ostavite ih da odstoje barem pola sata u hladnjaku. Prije pečenja, izvadite ih iz hladnjaka da postignu sobnu temperaturu i odstranite višak marinade.

Marelice narežite na polovice, pa ih lagano posolite i popaprite, uvaljajte u par kapi maslinova ulja, dodajte listove timijana i ostavite i njih da se mariniraju.

Med otopite na laganoj vatri i čim počne kuhati, uklonite s vatre, dodajte ocat i nekoliko listova timijana, pa ostavite sa strane.

Tavu ili grill sasvim lagano namastite i ugrijte do srednje jakosti, pa pecite kotlete s jedne i druge strane, sve zajedno oko 5-6 minuta. Zatim ih premažite glazurom od meda i pecite još po minutu s obje strane. Odložite ih na topli tanjur i prekrijte alu folijom.

Na tavu stavite polovice marelica, prerezanom stranom na dolje i kratko pecite, otprilike minutu. Zatim i njih premažite glazurom od meda s obje strane, pa pecite još minutu. Dodajte ih kotletima i prelijte sve zajedno ostatkom glazure od meda ili je servirajte sa strane.

Vezani članci