2014

Sastojci

  • Sastojci za dvoje:
  • svinjsko srce težine 300-400 g
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 dl maslinovog ulja
  • žlica svinjske masti
  • 1 manji crveni luk
  • 10 g suhih višnji
  • 0.5 dl bijelog vina
  • 0.5 dl svinjskog temeljca
  • začini (sol, papar, crvena paprika, bosiljak, đumbir)
10 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Poklonite voljenoj osobi srce na tanjuru!

U tjednu u kojemu se nalazi Dan zaljubljenih, sve je u znaku srca. Pa tako i naši recepti. Ovaj put srce je svinjsko i nalazi se na meniju odvažnih ljubavnika!

Mislim da je nakon skoro 13 godina života u Zagrebu vrijeme da opako podmitim nekog mesara i pretvorim ga u svog novog najboljeg prijatelja. Naime, baš ovaj tjedan, u nijednoj mesnici koju sam posjetila, nisam našla niti jedno jajce, mudo, testis… ili kako bi već nazvali artikl poznatiji kao bijeli bubreg. A baš sam veselila namjernoj provokaciji serviranja testisa za Valentinovo, čak sam i par šaljivih naziva imala u rukavu. No, ostavit ćemo testise za neku drugu priliku, možda za dan očeva. :)

Za ovo Valentinovo, iako ga nešto pretjerano ne obilježavamo, mužu ću za ručak dozvoliti da mi pojede srce. Slobodnjaci iz publike koji će upravo Valentinovo iskoristiti za demonstraciju parole da ljubav ide kroz želudac, slobodno se poslužite mojom metodom i poklonite voljenoj osobi srce na tanjuru.

Ako vam je takva šala ipak pretjerana, slobodno im recite da ste presretni jer ste uhvatili pravi sastojak za današnji ručak/večeru. Sami, lukom i strijelom, sami, golim rukama, na pazaru, u mesnici u kvartu, u frižideru nekog šoping centra ili na nekoj drugoj egzotičnoj lokaciji po izboru.

Sretan vam dan zaljubljenih!

zaljubljena-svinjetina-02

Priprema:

Srce očistite od kože, žilica i sličnih nečistoća, operite, osušite i narežite na tanje prutiće i komade. Komadiće ubacite u zdjelu, začinite solju i paprom, dodajte nasjeckan češnjak i maslinovo ulje, promiješajte i ostavite da se marinira oko pola sata.

Na zagrijanoj svinjskoj masti prodinstajte luk narezan na ‘šajbe’ (ploške), dodajte nasjeckane višnje, promiješajte i pržite minutu – dvije. Dodajte meso i zapržite ga sa svih strana.

Kad meso u potpunosti promijeni boju, dodajte temeljac, vino i začine, te ostavite da se krčka na laganoj vatri 15-ak minuta. Po potrebi dodajte vode ako je umak pregust.

Poslužite uz rižoto ‘obojen’ ciklom, restane krumpire, pire krumpir ili  sličan prilog po izboru.

Uslast!

Vezani članci