Pripremite punjene teleće rolice u umaku od vina

2014

Sastojci

  • 800 g telećih odrezaka (4 komada)
  • 120 g feta sira
  • 100 g svježe paprike
  • 160 g luka srebrenca
  • 2 dcl temeljca
  • 2 žlice duplog koncentrata rajčice
  • 2 dcl pasirane rajčice
  • 2 dcl crnog stolnog vina
  • brašno, ulje
  • sol, papar
  • svježi bosiljak
26 Siječanj 2014, Komentari: 1

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, teleći odresci mogu biti relativno brzo pripremljeneo jelo ili pak nešto 'sporija hrana' za koju je potrebno više truda.

Kada tražim brzu i jednostavnu ideju za ručak, internet je nepresušno vrelo dobrih ideja.

No kada želim malo više vremena posvetiti jelu i njegovoj pripremi, bez razmišljanja se okrenem starijim tiskanim kuharicama. Kuharicama koje su pisali ‘stari’ domaći gastro majstori i kroz koje možete iskusiti recepte, okuse i načine pripreme jela koje možda ne prakticirate često ili uopće.

Kada sam nabavio ove lijepe teleće odreske znao sam da će upravo jedan tradicionalniji i sporiji pristup njihovoj pripremi u potpunosti istaknuti ljepotu njihova okusa. Zato sam ugasio računalo i počeo listati.

I nisam požalio. Priprema cijelog jela je duže trajala, ali sam postupak je stvarno jednostavan, a rezultat očaravajuć.

Ako tražite neko složenije jelo s kojim želite nekoga impresionirati, ovaj recept neka vam bude u samom vrhu mogućih recepata.

Priprema:

Teleće odreske (oko 200 grama svaki) rastucite batom za meso. Svaki odrezak začinite prstohvatom krupne morske soli i paprom s obje strane.

Na jedan kraj odreska stavite prutić od 30 grama feta sira, 25 grama svježe narezane paprike na trakice i par listova svježeg bosiljka. Postupak ponovite sa svim odrescima. Odreske smotajte i učvrstite čačkalicama na krajevima.

Teleće rolice prepržite na naglo par minuta na nekoliko žlica vrućeg ulja sa svih strana. Kada promijene boju na svim stranama odložite ih sa strane, a na tavu stavite pržiti nasjeckani luk.

Pržite ga dok ne omekša i tada dodajte 2 pune u vrh žlice duplog koncentrata rajčice.

Nakon kratko pirjanja dodajte žlicu brašna pa sve prelijte s 2 dcl temeljca i 2 dcl crnog stolnog vina.

Na kraju dodajte 2 dcl pasirane rajčice i uz lagano miješanje pričekajte da umak zakipi. Isprobajte prilikom kuhanja okus umaka i po potrebi i želji ga dodatno začinite sa soli i paprom.

Teleće smotuljke prebacite u duboki uski protvan i prelijte ih s umakom od luka i vina. Sve prekrijte duplim slojem aluminijske folije i stavite u zagrijanu pećnicu na 125 stupnjeva. Ostavite teletinu u pećnici da se pirja na toj temperaturi barem 90 minuta.

Punjene teleće rolice poslužite tople uz umak u kojem su se kuhale.

Uz teletinu predlažem čašu kvalitetnog crnog suhog vina. Dobar tek!

Vezani članci