Khao soi tradicionalna je juha s područja sjevernog Tajlanda, Laosa i Mianmara. Karakterizira je boga i ljutkasta aroma curryja i kokosovog mlijeka uz obavezan dodatak rižinih rezanaca.
Osim toga ovoj juhi se obično dodaje lisnato povrće poput bok choy kupusa i kuhanog mesa. Najčešće su to piletina ili svinjetina koje mogu biti sitno narezane ili mljevene kao u našoj verziji.
Iako se možda tako ne čini, ova juha priprema se brzo i jednostavno što je čini izvrsnim rješenjem za ležerne vikende.
SASTOJCI
Za mesne okruglice:
Za juhu:
Za posluživanje:
Priprema:
- Prvo pripremite mesne okruglice tako što u zdjelu stavite mljevenu svinjetinu koju je potrebno dobro usitniti. Dodajte sitno nasjeckani mladi luk, naribani češnjak i đumbir te sol. Sve dobro izmiješajte pa oblikujte okruglice.
- U dubokoj posudi zagrijte malo ulja pa prepržite okruglice, po nekoliko minuta sa svake strane dok ne uhvate lijepu boju. Izvadite ih iz posude i ostavite ih sa strane.
- Potom bok choy kupus operite i narežite ga na manje komade. Ubacite ga u posudu u kojoj ste pržili okruglice i kratko ga prepržite da povene. Izvadite ga iz posude i ostavite ga sa strane.
- Nakon toga u posudu dodajte crvenu curry pastu i kuhajte je oko dvije minute. Prelijte je pilećim temeljcem i kokosovim mlijekom, dodajte sojin umak i med. Smanjite vatru i sve kuhajte nekoliko minuta kako bi se sastojci proželi.
- U juhu vratite mesne okruglice i bok choy kupus, provjerite okus i prema potrebi ga doradite solju ili sojinim umakom te sve zajedno kuhajte još desetak minuta na laganoj vatri.
- Dok se juha krčka skuhajte rezance prema uputama na pakiranju. Kuhane rezance razdijelite između četiri zdjelice. U svaku zdjelicu dodajte pripremljenu juhu i mesne okruglice. Po želji dodajte mladi luk, ljutiku, sjeckani korijander i malo limunovog soka. Odmah poslužite.