Piše meni moja urednica neki dan: ‘Majo, tvoji su za listopad ćevapi i ekstravagancija.’ Došlo mi je da joj odgovorim: ‘Daj ti fino odi na ćevape, a ja ću se za to vrijeme ekstravagantno prošetati nekim dućanom, npr. cipela ili torbi!’ Međutim, kako sam bila u slavljeničkom raspoloženju i glavom u kuhinji među prijedlozima i željama za dječje torte (op.a. potomak je i dalje ljut jer je ova torta napravljena NAKON njegovog rođendana. Eno ga, još se duri…), polusarkastično sam joj odgovorila: ‘Ćevapi? Ekstravagantno? Ma da, nema frke, budem nam evo složila tortu od ćevapa…’
I tako je, uz sarkazam i njeno, sigurna sam, pljeskanje rukama uz povike odobrenja, rođena ideja o torti od ćevapa.
Za razliku od većine recepata koje naprosto složim na licu mjesta, bez ikakvog uvoda ili pripreme, za ovo sam se ipak malo pripremala; što istraživanjem (nisam našla ništa slično!), što skiciranjem, što mjerenjem.
Ne sramim se reći kad pogriješim, dapače drago mi je ako time mogu pomoći i olakšati nekome, tako da javno priznajem da je prva verzija završila neslavno iz sljedećih razloga:
- Krumpire ne solite čak niti blago jer vam ih je žao gledati tako neslane, ćevapi su dovoljno slani za oboje.
- Tortu možete složiti u dva reda spiralno posloženih ćevapa, međutim u tom slučaju se pripremite na sate pečenja.
- Nadjev neka bude dosta gust, nemojte ga htjeti razrijediti, ćevapi puste dovoljno tekućine za vlažnost same torte.
- Ako ikako možete izdržati, pričekajte da se torta ‘odmori’ nakon pečenja, te sastojci u potpunosti prožmu. Što je torta hladnija, to je bolja.
I za kraj, javno i oduševljeno, veliko hvala mojoj urednici koja zna koliko se zaista volim igrati u kuhinji, naročito s namirnicama u koje se u globalu ‘ne dira’, kao što su ćevapi.
Ćevapi – obavljeno!
Ekstravagancija – obavljeno!
Izrazi lica i oblizivanje rukavima muškog dijela obitelji – obavljeno!
SASTOJCI
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Naribajte krumpir, te umutite nadjev od navedenih sastojaka.
- U kalup za torte (ne morate ga namastiti, ćevapi će pustiti dovoljno masnoće) u krug okomito složite ćevape. U sredinu stavite više od pola naribanih krumpira, poviše njih u krug složite ostatak ćevapa tako da pokrijete svu slobodnu površinu. Na njih posložite ostatak krumpira, zalijte smjesom te na vrh pospite sir.
- Pecite 15-ak minuta na 180-200 °C, zatim pokrijte tortu aluminijskom folijom, smanjite temperaturu na 150 °C i pecite još pola sata. Na kraju skinite foliju i pecite još 5 minuta na 200 °C dok se sir skroz ne zapeče.