×
×
Yakitori: Pileći ražnjići na japanski način
Recepti

Yakitori: Pileći ražnjići na japanski način

Prevedeno s japanskog, yakitori doslovno znači “grilana piletina”, a općenito označava bilo koju hranu nabodenu na bambusove štapiće i pečenu na roštilju ili grillu.

Vrlo često se uz piletinu na štapić nabode i komadić mladog luka (takav se yakitori zove negima). Mi takvu hranu jednostavno zovemo – ražnjići.

Ovi pileći ražnjići se od naših klasičnih pilećih ražnjića razlikuju upravo po slatko-kiseloj marinadi u kojoj je odstajala piletina. U originalu marinada se zove tare i radi se od soja umaka, japanskih rižinih vina poznatih kao mirin i sake, šećera i škroba. Ponekad se doda i malo đumbira.

Nama su često originalni sastojci istočnjačkih kuhinja teško nabavljivi pa sam marinadu napravila malo drugačije, a opet da ima vrlo sličan okus i teksturu. Mirin i sake sam zamijenila acetom balsamicom, a budući da volim pikantnije okuse, dodala sam i malo tabasca. Vi možete dodati svoj omiljeni ljuti umak.

Sezona je roštilja i ovi su pileći ražnjići idealni baš za svaki roštilj. Vrlo su aromatični i sočni. Ali ih vrlo lako možemo napraviti i kod kuće te ih ispeći na dobro zagrijanoj grill tavi. Ja sam ih danas upravo tako napravila. A prvom ću ih prilikom ispeći vani, na pravom roštilju.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Piletina

    ZA MARINADU:

Priprema:

  1. Najprije napravite marinadu i to tako da u manju posudu stavite sve sastojke za marinadu, osim škrobnog brašna, i lagano zagrijavate uz stalno miješanje. Dvije žličice škrobnog brašna dobro izmiješajte s malo vode i pazite da razbijete sve grudice. Kad je tekućina u posudi zakuhala polako dodajte razmućeno škrobno brašno i stalno miješajte. Kuhajte dok se tekućina ne počne stezati i zgušnjavati u sirupastu smjesu. Skinite s vatre i dobro ohladite.
  2. Pileća prsa narežite na jednake komade. Meso potom stavite u marinadu i pustite da se marinira najmanje pola sata. Što je duže meso u marinadi, to je okus mesa bolji i meso je sočnije.
  3. Pripremite štapiće za ražnjiće. Mladi luk narežite na manje komade ujednačene veličine. Ovisno o dužini štapića slažite ražnjiće i to tako da prvo stavite komad piletine, pa komadić luka i tako redom.
  4. Ražnjiće pecite na dobro zagrijanom roštilju ili grill tavi (po 4-5 minuta sa svake strane). Poslužite uz sezonsku salatu.
Mesnica