Pizza + pasta: Zapečena tjestenina à la pizza

2017

Sastojci

  • 160 g tjestenine po izboru
  • 30 g maslaca
  • 20 g oštrog brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 50 g koncentrata rajčice
  • 100 g šunke u ovitku
  • 25-50 g trajne kobasice po izboru
  • 125 g mozzarelle
  • 30 g sira za pizzu
  • sol
  • origano
  • tucani čili (chilli flakes)
21 Ožujak 2017, Komentari: Comments Off on Pizza + pasta: Zapečena tjestenina à la pizza

Tjestenina i pizza su dva jela s kojima nikad ne možete pogriješiti, a kad se spoje u jedno, rezultat su - repete!

Obožavam talijansku kuhinju, a jedan od razloga je – tjestenina. Svestrana je i okus joj se mijenja ovisno o umaku koji koristite što znači da su kombinacije nebrojene.

Ovaj recept pretvara sastojke tipične za nadjev pizze (šunka, sir, kobasica, origano) u umak za popularne makarone koje sam dodatno zapekao u pećnici.

U umak možete dodati sastojke prema želji i učiniti ga više mediteranskim (masline, pršut) ili slavonskim (ljuta kobasica, dimljeni sir).

zapecena-tjestenina-a-la-pizza-detalj

Priprema:

Tjesteninu po želji, najbolje neke makarone, skuhajte u loncu s posoljenom vodom.

U tavi ili posudi koju možete staviti u pećnicu, otopite maslac, a zatim u njega dodajte brašno i napravite zapršku. Zapršku pržite oko 30 sekundi prije nego što u nju dodate koncentrat rajčice.

Pomiješajte sve, a zatim prelijete zapršku s mlijekom uz neprestano miješanje. Dodajte u ovom trenutku i začine po želji, a posebno bih naglasio dodavanje origana koji će najviše pomoći u postizanju onog prepoznatljivog pizza okusa i mirisa.

Kada umak zavrije, smanjite vatru te ga dodatno na laganoj vatri pustite da ključa oko 5 minuta uz povremeno miješanje.

Zgusnuti umak sklonite s vatre. U njega dodajte tanko narezanu šunku u ovitku i pola mozzarella sira narezanog na listiće.

Pomiješajte dobro sve sastojke. Preko svega posipajte malo naribanog polutvrdog sira za pizzu, posložite preostalu mozzarellu te na kraju dodajte i narezanu trajnu kobasicu. Možete slobodno koristiti i tanke roštilj kobasice, samo ih tanko narežite kako bi se mogle termički obraditi u pećnici.

Posipajte sve s origanom i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 10 minuta, dovoljno da se sir otopi, a kobasica ili salama zapeče.

Poslužite toplo. Dobar tek!

Vezani članci