Obožavam talijansku kuhinju, a jedan od razloga je – tjestenina. Svestrana je i okus joj se mijenja ovisno o umaku koji koristite što znači da su kombinacije nebrojene.
Ovaj recept pretvara sastojke tipične za nadjev pizze (šunka, sir, kobasica, origano) u umak za popularne makarone koje sam dodatno zapekao u pećnici.
U umak možete dodati sastojke prema želji i učiniti ga više mediteranskim (masline, pršut) ili slavonskim (ljuta kobasica, dimljeni sir).
SASTOJCI
Priprema:
- Tjesteninu po želji, najbolje neke makarone, skuhajte u loncu s posoljenom vodom.
- U tavi ili posudi koju možete staviti u pećnicu, otopite maslac, a zatim u njega dodajte brašno i napravite zapršku. Zapršku pržite oko 30 sekundi prije nego što u nju dodate koncentrat rajčice.
- Pomiješajte sve, a zatim prelijete zapršku s mlijekom uz neprestano miješanje. Dodajte u ovom trenutku i začine po želji. Posebno bih naglasio dodavanje origana koji će najviše pomoći u postizanju onog prepoznatljivog pizza okusa i mirisa.
- Kada umak zavrije, smanjite vatru te ga dodatno na laganoj vatri pustite da ključa oko 5 minuta uz povremeno miješanje. Zgusnuti umak sklonite s vatre. U njega dodajte tanko narezanu šunku i pola mozzarella sira narezanog na listiće.
- Pomiješajte dobro sve sastojke. Preko svega posipajte malo naribanog polutvrdog sira za pizzu, posložite preostalu mozzarellu te na kraju dodajte i narezanu trajnu kobasicu. Možete slobodno koristiti i tanke roštilj kobasice, samo ih tanko narežite kako bi se mogle termički obraditi u pećnici.
- Posipajte sve s origanom i stavite u pećnicu na 200 °C oko 10 minuta, dovoljno da se sir otopi, a kobasica ili salama zapeče.