10 pravila za pripremu savršenog hamburgera

2014
23 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za 10 pravila za pripremu savršenog hamburgera

Michael Symon, vlasnik lanca burger restorana i hamburger guru, otkriva 10 tajni za pripremu najboljeg hamburgera.

Kako usavršiti izradu hamburgera kod kuće za gastro portal Epicurious otkriva Michael Symon, hamburger guru, jedan od voditelja ABC-jeve kulinarske emisije The Chew, sudionik natjecateljskog kulinarskog showa Iron Chef America i vlasnik lanca burger restorana naziva B-Spot.

Michael je oduvijek bio opsjednut izradom savršenog hamburgera, a čini se da je ova ukusna opsesija nasljedna u njegovoj obitelji. Naime, njegov djed i otac su bili pravi ‘burger majstori’od kojih je Michael naučio većinu trikova. Na tom je temelju nastavio graditi i istraživati načine za pripremu savršenog hamburgera.

1. Meso sameljite sami ili neka mesar to učini

Meso za savršenu pljeskavicu treba biti grubo mljeveno tako da ima okus po mesu. Što je finije i sitnije mljeveno, to se više skriva i gubi okus mesa. Svakako odaberite kvalitetne dijelove mesa koje meljete.

2. Ne zaboravite: veličina je važna

Za Michaela, savršena pljeskavica teži između 140 i 170 grama. Preferira deblju pljeskavicu (tzv. pub style burger) jer se može naručiti po stupnju pečenosti gotovo kao odrezak, što nije slučaj kod standardnih tankih pljeskavica (tzv. diner style burgers).

3. Pljeskavica ne smije biti tvrda

Velik broj ljudi radi veliku grešku kod oblikovanja pljeskavice, a to je da prejako zbiju meso. Mljeveno meso u pljeskavici se treba jedva držati zajedno čisto da tvori oblik pljeskavice, treba biti rahlo, a ne zbijeno.

4. Začinite samo vanjski dio pljeskavice

Pravilo je vrlo jednostavno – solju i paprom treba začiniti samo vanjski dio pljeskavice. U tom slučaju će vam trebati nešto više soli nego što mislite. Nema ništa loše u tome da začinite pljeskavicu prije nego što ćete je ispeći na roštilju, ali ono što je čini ekstra sočnom je mali trik. Unaprijed začinite pljeskavicu i pustite da odstoji najmanje 2, a najviše 12 sati prije pečenja.

5. Koristite pravilo palca

Ovo se ne odnosi na nekakvu ‘odokativnu’ metodu već na metodu koja će spriječiti da vam se pljeskavica ‘stisne’ tijekom pečenja. Palcom napravite udubinu u sredini svoje sirove pljeskavice, kaže Michael koji je isprobanu metodu ‘naslijedio’ od svog djeda.

6. Nikad ne pritišćite pljeskavicu tijekom pečenja

Ako tijekom pečenja pritišćete pljeskavicu svojom lopaticom ili vilicom misleći da će se tako brže ili bolje ispeći, onda ćete se gadno razočarati jer ovim postupkom samo cijedite fine sokove iz pljeskavice i na kraju ćete garantirano završiti jedući popularno zvani ‘đon cipele’, a ne mekani i sočni hamburger.

7. Tijekom pečenja pljeskavicu okrenite samo jednom

Iskustvo će vam najbolje reći kad je vrijeme da prekrenete tu pljeskavicu, a u međuvremenu se možete poslužiti termometrom. Hamburgeri bi se trebali naručivati kao odresci – po stupnju pečenosti pljeskavice. Ako pljeskavicu pečete na srednje jakoj vatri/temperaturi, onda je jednu stranu pljeskavice dovoljno peći 3 do 5 minuta za ‘medium rare’ stupanj pečenosti dok je za ‘rare’ pljeskavicu dovoljno peći 2 minute sa svake strane.

8. Sir se uvijek treba potpuno otopiti

Sir je pljeskavičin najbolji prijatelj i nema ništa gore nego kad dobijete hamburger u kojem je hladni komad sira samo ‘nabačen’ na pljeskavicu. Sir stavite na pljeskavicu dok je ona još na grillu, poprskajte je sa sokovima koje je pljeskavica pustila i prekrijte poklopcem (lonca) dok para u potpunosti ne istopi sir.

9. Pecivo za hamburger obavezno namažite maslacem

Dobro pecivo je jednako važno za idealan hamburger koliko i pljeskavica. Omjer između peciva i pljeskavice mora biti dobar i pecivo mora biti mekano. Prije nego ga stavite na grill, obavezno ga namažite maslacem.

10. Dodaci ne idu uvijek na vrh hamburgera

Rajčica uvijek ide na pljeskavicu, a salata ispod pljeskavice kako bi pokupila sokove iz mesa i spriječila da namoče donji dio peciva.

Vezani članci