×
×
Sendvič sa carskim mesom i zapečenim grahom
Iz pećnice

Sendvič sa carskim mesom i zapečenim grahom

Carsko meso iz pećnice i zapečeni grah čine savršen nedjeljni ručak čije ostatke lako možete pretvoriti u najfiniji ‘gablec’ za dan poslije – carski sendvič.

Kad je priprema carskog mesa u pitanju, nažalost ne mogu pohvaliti svoju okolinu i njezinu kreativnost. Gotovo se ne sjećam kad sam jeo carsko meso, a da nije bilo s roštilja. Valjda je i to jedan od razloga zašto upravo taj komad mesa zadnji uzimam iz posude i nikada nisam previše oduševljen kada čujem da se baš ono priprema.

Kako sam kod zadnjeg posjeta mesnici uzeo veći komad rebara na kojem je još bio i lijep komad carskog mesa, odlučio sam mu dati novu šansu da vidim može li me ipak oboriti s nogu.

Da budem siguran u (ne)uspjeh pozvao sam i par prijatelja koji također nisu veliki ljubitelji carskog mesa da vidim što će oni reći. Svi su bili jako zadovoljni uključujući i mene, te su redom tražili još mesa u svoj sendvič.

Uz okuse važno je napomenuti i sočnost mesa koja se je postigla zbog dužeg pečenja, ali i hrskavost korice carskog mesa koja je sendvič učinila neodoljivim.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Carsko meso

Priprema:

  1. Carsko meso razrežite na strani gdje je imalo ili ima kožu po dijagonali kako biste dobili kockice. Zarežite ga taman da dođete do mesa. Postavite ga na duplu aluminijsku foliju u protvan, a taj protvan zatim stavite u drugi protvan u kojeg ste stavili 2 dcl vode. Voda će prilikom pečenja isparavati i dodatno vlažiti meso da se ono ne presuši.
  2. Carsko meso pecite na 175 °C oko 80-90 minuta. Po potrebi i duže, a znat ćete da je dobro pečeno kada ćete bez većeg napora u njega moći ubosti vilicu i meso se od nje bude odvajalo s lakoćom. Nakon što je meso gotovo izvadite ga van, uklonite protvan s vodom i vratite carsko meso nazad u pećnicu na 220 °C na dodatnih 20 minuta da se stvori hrskava korica.
  3. U trenutku kada vraćate carsko meso u pećnicu možete istovremeno staviti peći i grah kako bi vam oba jela istovremeno bila gotova za topli ručak.
  4. Za pripremu zapečenog graha potrebno ga je noć prije namočiti grah u vodu. Ako to ne napravite, neće biti problema, samo ćete ga na dan pripreme trebati dosta duže kuhati u odnosu na onaj koji je namočen.
  5. Grah isperite i potopite slanom vodom te kuhajte oko 45 minuta, dovoljno da skoro sva tekućina ispari. Onaj gusti talog na dnu nakon kuhanja ne bacajte jer će vam dobro koristiti kasnije da se zapečeni grah zgusne bez da radite zapršku.
  6. Kada se grah kuha, na tavi na dvije žlice maslinovog ulja prepržite ljubičasti luk i jednu suhu čili papriku. Kada luk postane proziran dodajte 2 velike žlice ajvara te i njega kratko prodinstajte s lukom. Zatim dodajte tanko sjeckanu rajčicu, sitno sjeckan češnjak, naribanu mrkvu i crvenu papriku te pustite da sve povrće pusti tekućinu. Za to će biti potrebno oko 3-4 minute dinstanja. Na kraju sve prelijte s 400 g sjeckane rajčice i sitno sjeckanim listom peršina. Dodajte začine po želji (čili, sol, crvena paprika).
  7. Pustite da rajčica zakipi te nakon toga kuhajte sve još par minuta, a kada je gotovo pomiješajte sve s kuhanim grahom.
  8. Grah s povrćem i rajčicom prebacite u duboki protvan te ga stavite peći s carskim mesom na 220 stupnjeva. Pecite ga 15-20 minuta duže od carskog mesa kako bi dobio koricu i kako bi tekućina iz njega isparila.
  9. Kad je carsko meso gotovo, možete ga odmah poslužiti uz zapečeni grah, ali kako bi ovaj sendvič bio malo posebniji, još ćemo ga dodatno obraditi u woku.
  10. Carsko meso nasjeckajte na tanke trakice. U malu wok tavu stavite 2 žlice Teriyaki umaka i žlicu smeđeg šećera. Na srednjoj vatri pustite da se šećer otopi i Teriyaki umak počne kipjeti. Tada ubacite carsko meso narezano na trakice i pecite ga u umaku uz stalno miješanje oko 2 minute ili dok se sav karamelizirani umak nije zalijepio na meso.
  11. Peciva za sendvič prepolovite. Na dno stavite obilan sloj zapečenog graha, a preko graha stavite još obilniji sloj carskog mesa iz woka. Poslužite odmah dok je još toplo uz zelje ili drugu salatu po želji.