×
×
Džem od slanine: ‘Zimnica’ bez konkurencije!
Recepti

Džem od slanine: ‘Zimnica’ bez konkurencije!

Špekmez je zabavan, iako ne tehnički ispravan naziv ove neobične “zimnice”. Radi se o namazu od slanine i rajčica koji se maže na sve. Onda kad se ne jede žlicom.

Na Volim meso portalu, slanina je nepresušan izvor inspiracije i apsolutno smo jednoglasni oko izreke kako slanina čini svako jelo ukusnijim.

Za vas smo ovaj put testirali kako (i zašto!) napraviti džem od slanine i rajčica.

Nemojte se bojati potrošiti 20 dkg slanine ili pancete jer ono što ćete dobiti je čisto savršenstvo. Ovaj slani, ljepljivi džem je definicija umamija – intenzivan okus koji će vas natjerati da zatvorite oči i duboko uzdahnete od oduševljenja, otet će vam se i jedan “mmmmm….”.

Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne rajčice, npr. beef ili volovsko srce. Rajčice ne morate guliti, ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele dijelove. Dimljenu mljevenu papriku i mljevenu gorušicu možete pronaći u dućanima sa začinima i nisu skupa investicija jer se odlično slažu s jako puno namirnica, osobito mesom.

Džem možete mazati na kruh, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pečena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga probate, znat ćete da mu je mjesto – u svemu!

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

Priprema:

  1. Slaninu narežite na tanje trake pa je prepržite u tavi dok nije potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati tavu.
  2. Slaninu odložite sa strane na tanjur. Odvadite dvije do tri žlice masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tavu od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli zagorjeti.
  3. Na zagrijanoj masnoći od slanine prepržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade pa vratite u tavu. Dodajte sjeckanu rajčicu i sve ostale začine, poklopite lonac.
  4. Kuhajte na jačoj vatri dok umak ne zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte do 45 minuta. Povremeno promiješajte i pazite da "džem" ne zagori. Tekućina se mora reducirati i džem mora postati gust i ljepljiv. Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog.
  5. U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u hladnjaku do 2 tjedna iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.