×
×
Klasika za Uskrs: Kako ispeći šunku u kruhu
Recepti

Klasika za Uskrs: Kako ispeći šunku u kruhu

Blagdani se čine nezaobilazno nostalgični i tada najčešće posežemo za tradicionalnim, starinskim receptima punih jednostavnosti i mirisa prošlosti. Jedno od takvih jela je uskršnja šunka u kruhu.

Šunka pečena u krušnom tijestu je specijalitet kontinentalne Hrvatske gdje je običaj da se jede za uskršnji doručak, zajedno s kuhanim jajima, mladim lukom i hrenom.

Ako šunku morate prethodno skuhati, napravite to dan prije pečenja u kruhu, kako bi se stigla u potpunosti ohladiti. U nastavku je recept za pripremu šunke u klasičnom krušnom tijestu, a za verziju tijesta kojeg nije potrebno mijesiti i koja ima finu rustikalnu koricu, potražite u receptu Šunka u kruhu koji se ne mijesi.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Fina šunka

Priprema:

  1. Šunku po želji prethodno na pola skuhajte, uz dodatak luka, češnjaka i papra u zrnu. Ostavite da se ohladi u vodi, pa je dobro ocijedite i posušite.
  2. Za tijesto pomiješajte brašno i sol. U brašnu napravite udubinu u koju ulijte kvasac rastopljen u mlakom mlijeku kojem ste dodali šećer. Ostavite pokriveno 10-ak minuta da kvasac naraste, a zatim u u istu udubinu ulijte rastopljeni maslac i dio po dio vode, pa prvo kuhačom, a zatim rukama umijesite meko tijesto.
  3. Ostavite idućih pola sata na toplom da udvostruči obujam, pa ga premijesite.
  4. Nakon što je drugi put naraslo, tijesto razvaljajte na kvadrat ili pravokutnik dovoljan da u njega umotate šunku. Položite šunku na tijesto i umotajte je sa svih strana tijestom. Spojeve slijepite kistom umočenim u vodu. Ostavite tako umotanu šunku idućih 20-ak minuta do pola sata da tijesto ponovo naraste.
  5. Za to vrijeme ugrijte pećnicu na maksimum, zajedno s vatrostalnom zemljanom, keramičkom ili metalnom posudom s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Nakon što je tijesto posljednji put naraslo, posudu izvadite, otklopite, položite u nju šunku umotanu u tijesto, pa poklopite i pecite na maksimumu 40-50 minuta.
  6. Nakon toga posudu izvadite, otklopite, tijesto premažite kistom namočenim u vodu, pa vratite u pećnicu otklopljeno, a temperaturu smanjite na 200 °C i tako pecite idućih 15-20 minuta. Premazivanje vodom ponovite svakih 5-7 minuta.
  7. Šunku ostavite da se 15-ak minuta nakon vađenja iz pećnice hladi u posudi, a zatim je izvadite na rešetku da se ohladi do kraja.