Šunka pečena u krušnom tijestu je specijalitet kontinentalne Hrvatske gdje je običaj da se jede za uskršnji doručak, zajedno s kuhanim jajima, mladim lukom i hrenom.
Ako šunku morate prethodno skuhati, napravite to dan prije pečenja u kruhu, kako bi se stigla u potpunosti ohladiti. U nastavku je recept za pripremu šunke u klasičnom krušnom tijestu, a za verziju tijesta kojeg nije potrebno mijesiti i koja ima finu rustikalnu koricu, potražite u receptu Šunka u kruhu koji se ne mijesi.
SASTOJCI
Priprema:
- Šunku po želji prethodno na pola skuhajte, uz dodatak luka, češnjaka i papra u zrnu. Ostavite da se ohladi u vodi, pa je dobro ocijedite i posušite.
- Za tijesto pomiješajte brašno i sol. U brašnu napravite udubinu u koju ulijte kvasac rastopljen u mlakom mlijeku kojem ste dodali šećer. Ostavite pokriveno 10-ak minuta da kvasac naraste, a zatim u u istu udubinu ulijte rastopljeni maslac i dio po dio vode, pa prvo kuhačom, a zatim rukama umijesite meko tijesto.
- Ostavite idućih pola sata na toplom da udvostruči obujam, pa ga premijesite.
- Nakon što je drugi put naraslo, tijesto razvaljajte na kvadrat ili pravokutnik dovoljan da u njega umotate šunku. Položite šunku na tijesto i umotajte je sa svih strana tijestom. Spojeve slijepite kistom umočenim u vodu. Ostavite tako umotanu šunku idućih 20-ak minuta do pola sata da tijesto ponovo naraste.
- Za to vrijeme ugrijte pećnicu na maksimum, zajedno s vatrostalnom zemljanom, keramičkom ili metalnom posudom s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Nakon što je tijesto posljednji put naraslo, posudu izvadite, otklopite, položite u nju šunku umotanu u tijesto, pa poklopite i pecite na maksimumu 40-50 minuta.
- Nakon toga posudu izvadite, otklopite, tijesto premažite kistom namočenim u vodu, pa vratite u pećnicu otklopljeno, a temperaturu smanjite na 200 °C i tako pecite idućih 15-20 minuta. Premazivanje vodom ponovite svakih 5-7 minuta.
- Šunku ostavite da se 15-ak minuta nakon vađenja iz pećnice hladi u posudi, a zatim je izvadite na rešetku da se ohladi do kraja.