Meso na vatri u prirodi, pivo i prijatelji u blizini – može li bolje od toga? Teško. S tim će se složiti većina stanovnika brojnih zemalja diljem svijeta gdje je kultura roštiljanja prisutna. Koliko je priprema roštilja prisutna i omiljena aktivnost kod nas, izlišno je spominjati. No, što je s ostatkom svijeta? Koji su njihovi običaji, kako roštiljaju?
Sjedinjene Američke Države
Stanovnici SAD-a strastveni su kad je u pitanju roštilj, a prvenstveno im je roštilj društveni događaj; druženje i zabava.
Razlikuju ‘grill’ i klasični roštilj, koji je pak nešto drugačiji od našeg, mahom u tehnologiji pripreme. Primjerice, meso najčešće ne mariniraju, a najčešće biraju svinjetinu, uz govedinu i piletinu.
Najponosniji roštilj-majstori su na jugu SAD-a gdje vrijede drugačija pravila. Tamo je najvažniji aspekt roštilja – dimljenje. Meso peku na vrućem dimu i po nekoliko sati.
Južna Afrika
Slično je i u Južnoj Africi. Biti glavnim kuharom, odnosno roštilj-majstorom stvar je prestiža i časti.
U Južnoj Africi roštilj se zove ‘Braai’, po njihovoj riječi za pečeno meso – braaivleis. Priprema roštilja i kod njih je društveni događaj i prilika za druženje i zabavu. Čak je i jedan dan u godini posvećen isključivo za ‘Braai’.
Najčešće pripremaju ‘boerewors’, kobasice od svinjetine i govedine, začinjene korijanderom i češnjakom.
Filipini
Na Filipinima tradicija roštilja je nešto drugačija i podsjeća na neke elemente naše kulture. Naime, Filipinci će često ispeći cijelu svinju na roštilju, odnosno – na ražnju, a nije im strano ispeći i cijelo pile na roštilju.
Roštiljanje je također društveni događaj, a Lechón, kako ga oni zovu, je nešto što traje ‘cijele godine’ i na mnogim ćete mjestima pronaći ‘svinju na ražnju’ uz cestu ili u restoranima, dok je taj običaj (kao kod nas) najviše izražen oko Božića.
Mongolija
U Mongoliji se pojam roštilja bitno razlikuje od našeg. Khorkhog je mongolski ‘obred’ pripreme mesa, odnosno objed kojeg pripremaju u posebnim prilikama ili za posebne goste.
Kamenje se zagrije na vatri prije nego se stavi u lonac s janjetinom i ovčetinom. Hrana se jede rukama, a držanje kamenja korištenog u pripremi hrane smatra se blagotvornim za zdravlje.
Kina
Roštilj u Kini se zove Chunar i riječ je o popularnoj tehnici koja je najsličnija našim ražnjićima. Meso se reže na sitne komadiće prije nego se stavlja na drvo i vatru.
Najčešće je riječ o janjećem mesu, a lokalci će često ‘ražnjiće’ jesti na ulici, uz pivo.
Meksiko
U Meksiku je popularno jelo ‘barbacoa’, a riječ je o mesu koje se priprema tako što se stavi u listove velikih biljaka, te peče uz vatru ili toplinu zagrijanog vulkanskog kamenja.
Vrsta mesa koja se priprema ovisi o regiji, no najčešće je to ovčetina i svinjetina.