Ljekovita svojstva juhe od kostiju

2013
Volim meso Volim meso

10 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Ljekovita svojstva juhe od kostiju

Temeljac je temelj svakog ukusnog jela, no često zanemarujemo i njegova ljekovita svojstva koja ima na ljudski organizam.

Juha od kostiju, temeljac ili bujon je tekućina bogata mineralima koja se priprema kuhanjem kostiju zdravih životinja. Ponekad se dodaje povrće, trave i začini no u osnovi, temeljac je nezačinjena tekućina nastala kuhanjem kostiju. Temeljac se sigurno ‘krčkao’ u loncu vaših baka, a danas se ‘krčka’ u kuhinjama svih luksuznih restorana zbog svoje izuzetne kulinarske vrijednosti i okusa.

Temeljac se priprema kuhanjem mesnih, ribljih i pilećih kostiju, a često se dodaje povrće i začini. Kosti sadrže veliku količinu snažnih hranjivih tvari koje se oslobađaju tijekom polaganog višesatnog kuhanja u vodi. To uključuje koštanu srž koja se ‘zadužena’ za zdravlje krvnih zrnaca i imunološki sustav.

Kosti – izvor ljekovitih hranjivih tvari

Ostali važni sastojci kosti su kolagen, želatin, hijaluronska kiselina, prolin, glicin, kalcij, fosfor, magnezij.

Kalcij, magnezij i fosfor povoljno utječu na zdravlje kosti i zubi. Zbog visoke koncentracije kolagena temeljac ojačava zglobove, kosu, kožu i nokte. Svi ovi minerali pomažu u razvoju zdravih zglobova i kosti, ligamenata te kože i kose te ih se zbog toga smatra ‘hranom ljepote’.

Glicin i prolin su ključni za funkcioniranje vezivnog tkiva, odnosno ‘biološkog ljepila’ bez kojeg bi se ljudsko tijelo doslovno raspalo. Ove dvije aminokiseline zadužene su za liječenje mikroskopskih rana organizma te imaju protuupalno djelovanje.

Ovo je izuzetno važno za osobe koje boluju od autoimunih bolesti ili kroničnih upalnih procesa. Nutricionisti također sugeriraju da temeljac zbog spomenute mogućnosti obnavljanja vezivnog tkiva pomaže i u borbi protiv celulita.

Različite kosti, različita svojstva

Juha od kostiju pruža nutritivnu ravnotežu koja stabilizira imunološki sustav te gradi snažnije i zdravije stanice. Zbog toga je juha prvi izbor kod prehlade i bolesti, kad je tijelo pod stresom uslijed borbe protiv bakterija i virusa.

Različite kosti imaju različite i jedinstvene karakteristike. Veće kosti (poput potkoljenice i nadlaktice) sadrže više koštane srži nego male kosti. Osobe s anemijom, bolestima pluća, imunološkim bolestima, kroničnim infekcijama trebaju jesti juhe pripremljene od većih kostiju koje su bogatije koštanom srži.

velike_kosti_juha

Velike kosti imaju više koštane srži. Juhe od ovih kosti preporučaju se osobama s imunološkim i kroničnim bolestima.

Manje kosti sadrže više želatina nego velike kosti. Želatin je osobito koristan za zdravlje probavnog sustava jer omogućava regeneraciju stanica probavnog sustava. Juhe od malih kostiju su najbolja strategija za uništavanje parazita poput kandide te kao pomoć kod sindroma propusnosti crijeva. Pokazalo se da želatin pomaže i kod drugih kroničnih bolesti, kao što su anemija, dijabetes, distrofija mišića, čak i rak.

Želatin daje hrane izuzetan okus no pedesetih godina prošlog stoljeća zamijenjuju ga kocke i koncentrati za juhu te juhe iz vrećice s pojačivačima okusa.

Upotreba temeljca

Temeljac se može koristiti kod pripreme juha, gulaša, umaka, ragua te kod dinstanja ili pečenja.

Tijekom zimskih dana, preporučljivo je popiti šalicu temeljca dnevno u svrhu pojačanja zdravlja. Za vrijeme bolesti i prehlade te želučanih viroza, temeljac skraćuje vrijeme bolesti i smiruje želudac.

 

Vezani članci