Mesni uštipci: Faširanci laganog karaktera

2015

Sastojci

  • 500 - 600 g mljevenog mesa (junetina, svinjetina ili miješano)
  • 4 jaja
  • 400-500 ml vode
  • 2 žlice kiselog vrhnja ili milerama
  • sol, papar
  • usitnjeni, protisnuti ili češnjak u granulama
  • po želji sitno sjeckani luk
  • začinsko bilje po ukusu
  • 4 žlice brašna
  • ulje ili svinjska mast za prženje
28 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Mesni uštipci: Faširanci laganog karaktera

Nešto između faširanaca i pljeskavica, mesni uštipci su izdašno i lagano jelo od mljevenog mesa. Podjednako prijaju i topli i hladni, a slažu se s raznim prilozima.

Mesne sam uštipke povremeno uočavala na menijima brojnih pečenjara, ali nikad se nisam za njih odlučila, iako su imenom, koje sugerira da je riječ o prženom ‘mesnom tijestu’, budili znatiželju. Zvučali su kao hibrid faširanca i uštipka i obećavali ukusan zalogaj.

Kad sam ih ipak konačno napravila, shvatila sam kako je doista riječ o ‘mesnom tijestu’, no da biste ga dobili, meso prvo razvodnite. Doslovno. Dodatak brašna i jaja vraća ga ponovo u nešto kruće stanje, ali i dalje je riječ o gotovo tekućoj mesnoj smjesi koju, kao i prave uštipke, grabite žlicom i pržite.

Volite li faširance i uštipke, ali su vam ponekad preteški ili premasni, mesni bi vam se uštipci mogli svidjeti. Volite li konkretan faširanac i nešto masnije uštipke, ova kreacija neće biti za vas.

Uslijed tog razvodnjavanja mesa, čak i uz jači dodatak začina, mesni su uštipci prilično laganog karaktera i upijaju, za razliku od pravih uštipaka, začudno malo masnoće. Izdašni su, jer se dodavanjem vode, brašna i jaja, osjetno poveća masa, pa ih dobijete daleko više nego što biste dobili faširanih odrezaka od iste količine mesa.

Uz malo jači prilog, restani krumpir ili kakvu salatu s dodatkom majoneze, mogu biti solidan obrok. Uz svježu laganu salatu, zadovoljit će one koji vole laganija jela.

mesni-ustipci-detaljPriprema:

Jaja lagano umutite vilicom, pa ih dodajte u smjesu mljevenog mesa zajedno s vodom i svim ostalim navedenim sastojcima i začinima, dobro promiješajte (najbolje rukama) pa ostavite da odstoji 20-30 minuta.

Ako vam smjesa jako curi sa žlice kad grabite, umiješajte još manju količinu brašna, ali ne previše.
Smjesu grabite žlicom i oprezno je spuštajte u vruće ulje ili mast, kao što biste to učinili i s običnim uštipcima. Malo pritisnite smjesu da se poravna i stanji, pritom pazite da vam se ne zalijepi za dno posude.

Uštipke pržite 5-7 minuta, dok gornja strana uštipka promijeni boju, a zatim okrenite, pa pržite 5-7 minuta i s druge strane, da dobiju zlatnu koricu.

Odlažite ih u posudu za serviranje i držite na toplom do serviranja. Nije ih potrebno odlagati na papirnati ubrus ili salvetu da se ocijede, jer gotovo da ne upijaju masnoću.

Meni su mesni uštipci možda čak ukusniji ohlađeni na sobnu temperaturu nego kad su sasvim topli. Netom izvađeni iz ulja ili masti, u sredini još uvijek, iako pečeni, ostaju vlažni, pomalo vodeni, što na momente ostavlja dojam sirovosti. No, nakon što se ohlade, taj se dojam gubi.

Volite li jače pečeno, slobodno ih pržite i nešto dulje, do gotovo tamno smeđe korice.

Vezani članci