Mesne sam uštipke povremeno uočavala na menijima brojnih pečenjara, ali nikad se nisam za njih odlučila, iako su imenom, koje sugerira da je riječ o prženom ‘mesnom tijestu’, budili znatiželju. Zvučali su kao hibrid faširanca i uštipka i obećavali ukusan zalogaj.
Kad sam ih ipak konačno napravila, shvatila sam kako je doista riječ o ‘mesnom tijestu’, no da biste ga dobili, meso prvo razvodnite. Doslovno. Dodatak brašna i jaja vraća ga ponovo u nešto kruće stanje, ali i dalje je riječ o gotovo tekućoj mesnoj smjesi koju, kao i prave uštipke, grabite žlicom i pržite.
Volite li faširance i uštipke, ali su vam ponekad preteški ili premasni, mesni bi vam se uštipci mogli svidjeti. Volite li konkretan faširanac i nešto masnije uštipke, ova kreacija neće biti za vas.
Uslijed tog razvodnjavanja mesa, čak i uz jači dodatak začina, mesni su uštipci prilično laganog karaktera i upijaju, za razliku od pravih uštipaka, začudno malo masnoće. Izdašni su, jer se dodavanjem vode, brašna i jaja, osjetno poveća masa, pa ih dobijete daleko više nego što biste dobili faširanih odrezaka od iste količine mesa.
Uz malo jači prilog, restani krumpir ili kakvu salatu s dodatkom majoneze, mogu biti solidan obrok. Uz svježu laganu salatu, zadovoljit će one koji vole laganija jela.
SASTOJCI
Priprema:
- Jaja lagano umutite vilicom, pa ih dodajte u smjesu mljevenog mesa zajedno s vodom i svim ostalim navedenim sastojcima i začinima, dobro promiješajte (najbolje rukama) pa ostavite da odstoji 20-30 minuta.
- Ako vam smjesa jako curi sa žlice kad grabite, umiješajte još manju količinu brašna, ali ne previše. Smjesu grabite žlicom i oprezno je spuštajte u vruće ulje ili mast, kao što biste to učinili i s običnim uštipcima. Malo pritisnite smjesu da se poravna i stanji, pritom pazite da vam se ne zalijepi za dno posude.
- Uštipke pržite 5-7 minuta. Kad gornja strana uštipka promijeni boju, okrenite pa pržite 5-7 minuta i s druge strane, da dobiju zlatnu koricu.
- Odlažite ih u posudu za serviranje i držite na toplom do serviranja. Nije ih potrebno odlagati na papirnati ubrus ili salvetu da se ocijede jer gotovo da ne upijaju masnoću.
- Meni su mesni uštipci možda čak ukusniji ohlađeni na sobnu temperaturu nego kad su sasvim topli. Netom izvađeni iz ulja ili masti, u sredini još uvijek, iako pečeni, ostaju vlažni, pomalo vodeni, što na momente ostavlja dojam sirovosti. No, nakon što se ohlade, taj se dojam gubi.
- Volite li jače pečeno, slobodno ih pržite i nešto dulje, do gotovo tamno smeđe korice.