×
×
Mesni složenac: Pastirska pita s batatom
Iz pećnice

Mesni složenac: Pastirska pita s batatom

Kao što je slučaj s većinom poznatih jela, i pastirska pita se u originalu pripremala od ostataka raznih jela koji su se “posložili” u ovaj ukusni mesni složenac.

Pastirska pita je jedno od poznatiji britanskih jela. Ona je verzija tzv. kolibske pite (cottage pie) koja je pak verzija “obične” mesne pite. Mesne pite imaju prekrivač od tijesta dok pastirska i kolibska pita imaju prekrivač od pire krumpira.

Pastirska pita se u početku pripremala isključivo od ovčjeg, odnosno janjećeg mesa (dostupnog pastirima) dok se za kolibsku pitu koristila govedina s drugim vrstama mesa. S vremenom je pastirska pita postala sinonim za sve vrste mesnih pita koje za “pokrivač” imaju pire krumpir, neovisno o vrsti mesa koje se koristi u njenom nadjevu.

Osim recepta za tradicionalnu pastirsku pitu, istu možete pripremiti i na nešto drugačiji način – s “prekrivačem” od batata te nadjevom od miješanog mljevenog mesa obogaćenim gljivama i mahunama.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

Priprema:

  1. Batat stavite kuhati u posoljenu kipuću vodu. Kuhajte ga dok nije vidno omekšan, potom ga ogulite i pomoću vilice ili drobilice pretvorite u pire. Ako uz batat koristite i obični krumpir, dodajte mu malo kiselog vrhnja - to će ga učiniti posebno ukusnim i kremastim.
  2. Pripremite nadjev za pitu. Na par žlica ulja prepržite nasjeckani luk. Kada luk postane proziran dodajte mu krupnije narezane gljive. Dinstajte gljive da puste tekućinu pa dodajte mljeveno meso i češnjak.
  3. Nakon par minuta dodajte temeljac, pelate, 3 žličice soli, žličicu papra, mljevenu crvenu papriku i malo kopra. Kušajte nadjev tijekom kuhanja i po potrebi mu doradite okus prema vlastitim željama.
  4. Meso dinstajte na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje sve dok skoro sva tekućina ne ispari pa dodajte prethodno prokuhane mahune ili konzervirane mahune.
  5. U duboku posudu za pečenje rasporedite mljeveno meso. Ostavite prostora i za pire. Možete ga rasporediti i u nekoliko manjih posuda i tako svakoj osobi zasebno servirati vlastitu posudu s pastirskom pitom.
  6. Preko mljevenog mesa naribajte malo sira, dodajte još kopra i prekrijte pireom od batata ili običnim pire krumpirom.
  7. Pastirsku pitu zapecite u pećnici na 200 stupnjeva. Pecite ju oko 20 do 25 minuta.