Punjene svinjske rolice u umaku od gljiva

2016

Sastojci

3 Veljača 2016, Komentari: Comments Off on Punjene svinjske rolice u umaku od gljiva

Rolice su omiljene jer se mogu brzo i jednostavno pripremiti. Isprobajte naš prijedlog - svinjske rolice punjene kulenom, šunkom i dimljenim sirom, "utopljene" u fini umak od gljiva.

Mesne rolice se često nalaze na našem jelovniku. Ovako pripremljeno meso postaje nešto više, skoro pa svečanije jelo koje ćete rado poslužiti svojim ukućanima i/ili gostima.

Recepata za mesne rolice ima bezbroj, a u ovoj verziji se stavlja naglasak na fini umak od gljiva koji nadopunjuje punjene rolice i čini ih sočnima.

Količine namirnica za punjenje su ovdje samo kao prijedlog, te ih slobodno sami prilagodite vlastitom ukusu. Samo pripazite da ne stavite previše sira jer bi mogao prilikom pečenja iscuriti iz rolica.

svinjske-rolice-s-kulenom-sirom-detalj

Priprema:

Svinjske odreske istucite s batom za meso, posolite s obje strane i popaprite s one strane na koju ćete stavljati punjenje.

Na svaki odrezak stavite šnite dimljenog sira, tanke šnite kuhane šunkom i par šnita kulena. Količine sastojaka za punjenje rolica odredite sami i prilagodite ukusu.

Čvrsto primite odrezak na strani gdje ste stavili kulen i krenite ga motati. Bitno je da rolicu čvrsto zamotate.

Zamotanu rolicu učvrstite na kraju s čačkalicom ili metalnim ražnjićem. Rubove rolice utisnite u samu rolicu, kao kod motanja sarme, te i njih učvrstite kako bi spriječili curenje sira.

Na tavi zagrijte malo ulja, i kada ulje bude dovoljno vruće stavite svinjske rolice na tavu. Kratko prepržite rolice sa svih strana da dobiju laganu boju i koricu. Kada je svinjetina gotova odložite ju sa strane.

U istu tavu sada dodajte krupnije nasjeckane šampinjone ili druge gljive po želji. Posolite i popaprite gljive, a zatim ih pustite da otpuste vodu uz povremeno miješanje (oko 7-8 minuta).

Kada su gljive gotove, oslobodite sredinu tave i na nju stavite dvije žlice brašna. Kratko prepržite brašno da se napravi lagana zaprška s uljem i sokovima koje su gljive pustile, a zatim zapršku prelijte s povrtnim temeljcom uz stalno miješanje da se ne stvore grudice.

Umak od gljiva nastavite kuhati uz miješanje na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustoću umaka. Ako vam je umak rijedak, kuhajte ga malo duže da se zgusne, a ako vam je previše gust, dodajte još temeljca.

Za kraj u posudu koja može ići u pećnicu ulijte umak od gljiva. Preko njega posložite narezane šnite svinjskih rolica. Slobodno ih utisnite u umak, ali ostavite vrh rolica iznad razine umaka kako bi se sir, šunka i kulen mogli dodatno zapeći.

Umak i svinjetinu stavite peći na 200 stupnjeva u pećnicu oko 20 minuta.

Vezani članci