U jesen vrlo često pripremam razna jela od bundeve, a najčešće su to rižoti, tjestenina s bundevom ili bundeva u kolačima.
Ovaj put sam se odlučila odmaknuti od klasičnog rižota i pokušati iskombinirati sastojke koji meni osobno najviše odgovaraju uz nježan okus bundeve.
Htjela sam cijelu kombinaciju ‘osvježiti’ pa sam još dodala jabuku čija se kiselina odlično uklopila sa slatkim okusom bundeve i pikantnim kobasicama. Svježa riga (ili rikola) estetski zaokružuje jelo na tanjuru. Ne preostaje vam drugo nego probati!
Priprema:
Muškatnu tikvu narežite na manje kocke, posolite, popaprite, dodajte sušeni timijan i žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Promiješajte i smjestite na lim sa kobasicama. Sve pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 30 minuta dok bundeva ne omekša.
Pečenu bundevu izmiksajte u pire i stavite na stranu. Kobasice također stavite na stranu.
U međuvremenu dok se bundeva peče, pripremite rižoto. Luk narežite na polumjesece, posolite i pirjajte na malo maslinovog ulja 5 minuta dok malo ne omekša. Dodajte rižu (koristila sam mješavinu divlje riže i riže okruglog zrna) i naribanu jabuku pa još malo pirjajte, ulijte vino i pustite da ispari. Polako ulijevajte svako toliko temeljac dok riža ne bude gotovo kuhana tj. al dente.
Na kraju dodajte pire od bundeve i prokuhajte rižoto nekoliko minuta da se svi sastojci povežu. Umiješajte parmezan i promiješajte.
Pečene kobasice narežite na tanke ploške.
Serviranje: vrući rižoto odmah servirajte u tanjure, ukrasite sa ploškama kobasice te svježom rigom. Dodajte malo gustog balzamičnog octa ili kreme od balzamičnog octa te svježe mljeveni papar.