Svakojake egzotične sastojke moguće je pronaći po našim trgovinama i tržnicama, ali pronaći bamiju je rijetkost. Ako vam to ipak uspije, a dosad niste probali i ne znate što je bamija, nagovaram vas da isprobate. Ja je ljudima obično opisujem kao mahunu „de luxe“. Priprema se na puno načina, ali u kombinaciji s drugim povrćem i junetinom prava je poslastica. Ne uspijete li ove sezone više uhvatiti bamiju, recept svakako spremite za iduću godinu, a možete ga i isprobati tako da bamiju zamijenite mahunama.
Bamija ima više vrsta, najbolje su one manje, bucmaste bamije, ali i ove duže su jednako ukusne ako su ubrane na vrijeme. Mahuna bamije ne smije postati tvrda i drvenasta. Da je prestara za kuhanje znat ćete ako zarežete oko peteljke i osjetite otpor. Trebali biste je moći bez problema zarezati ukrug oko peteljke, tako da vam ostane pomalo zašiljena kao olovka. Vodite računa da je nakon pranja dobro osušite. Bamiji najčešće zamjeraju „slinavost“, ali i ona se može izbjeći ako bamija prije kuhanja ne dolazi u kontakt s vodom. Dakle, ako je režete na manje komade, vodite računa da su vam suhi i bamija i nož kojim režete i da vam niti u jednom trenutku bamija, pogotovo ne otvorena i zarezana, ne stoji u vodi.
SASTOJCI
Priprema:
- Očistite bamiju i nakapajte limunovim sokom te ostavite po strani. Zatim, očistite i narežite luk na kockice, a paprike na trakice. Ovisno o tome koliko ljutine želite, ostavite više ili manje sjemenki ljute papričice. Rajčice blanširajte, ogulite kožu i narežite na kockice. Junetinu narežite na manje kockice.
- Meso pržite na ugrijanoj masnoći, na srednjoj vatri, povremeno miješajući dok ne otpusti svu tekućinu i ona ispari, a meso se počne pržiti. Sad dodajte nasjeckani luk i pržite miješajući dok luk ne omekša i postane staklast. Umiješajte narezane paprike i koncentrat rajčice. Posolite i poparite i sve dobro promiješajte pa kratko pržite. Dodajte rajčice i kuhajte neko vrijeme povremeno miješajući dok ne dobijete gusti, kremasti umak, a meso ne bude skoro potpuno mekano.
- Dodajte bamiju i podlijte tekućinom, temeljcem ili mlakom vodom samo toliko da jedva pokrije sadržaj lonca. Kuhajte dok bamija omekša, ovisno o vrsti bamije 10-20 minuta.
- Servirajte uz kakav dobar kruh ili rižu, posuto peršinom.