×
×
Carbonnade: Belgijski pivski gulaš od govedine i medeni kruh
Iz pećnice

Carbonnade: Belgijski pivski gulaš od govedine i medeni kruh

Tradicionalni belgijski (flamanski) gulaš zove se carbonnade i priprema se od govedine te peče u pećnici s tamnom pivom i povrćem, na niskoj temperaturi.

Rezultat je gust koncentriran gulaš slatko – ljutog okusa. Ovakve gulaše bi bilo idealno pripremati u posudama od lijevanog željeza, glazirane iznutra i izvana, tzv. cocotte posude u kojima se temperatura ravnomjerno raspoređuje te su zbog toga idealne za duga kuhanja. Ako nemate, poslužit će keramičke ili vatrostalne posude.

Francuzi i Belgijanci ponekad serviraju ovaj gulaš s pain d’epiceom ili medenim kruhom sa začinima, koji se premaže ljutim senfom, pa sam tako i ja napravila ovaj put.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći but

    ZA GULAŠ:

    ZA MEDENI KRUH:

Priprema:

Priprema medenog kruha sa začinima

  1. Pećnicu zagrijte na 150 °C. Brašno pomiješajte sa solju, sodom bikarbonom i svim začinima.
  2. Mlijeko zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa mu dodajte med, muscovado šećer i maslac. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu i dok ne dobijete emulziju. Kada se malo ohladi dodajte jaje, džem od naranče i umutite. Primiješajte suhe sastojke emulziji od meda, mlijeka i jaja te sve zajedno pažljivo umutite u tekuću smjesu.
  3. Ulijte u odgovarajući četvrtasti kalup za kruh, te pecite oko 45-60 minuta. Provjerite je li kruh pečen tako da ubodete čačkalicu u sredinu kruha. Ako je čačkalica suha, kruh je pečen. Ohladite ga prije serviranja.

Priprema gulaša

  1. Meso narežite na malo veće komade, kao kada radite gulaš. U posudu stavite crno pivo, meso, režnjeve češnjaka i lovor te pustite da se marinira preko noći.
  2. Idući dan izvadite meso iz marinade najmanje sat vremena prije pripreme na sobnu temperaturu (poprimit će smeđu boju zbog crnog piva) te posušite kuhinjskim ubrusima.
  3. Žlicu pšeničnog brašna pecite u pećnici u posudi na 180 °C, 5-10 minuta, dok ne poprimi blago smeđu boju.
  4. Zagrijte malo maslinovog ulja u odgovarajućoj posudi (najbolje sa debljim dnom, ili u cocottu) pa zapecite meso sa svih strana, kratko, samo dok ne poprimi boju. Izvadite meso, pa dodajte slaninu prethodno narezanu na trakice, koncentrat rajčice, te pirjajte dok se slanina ne zapeče, oko 5 minuta.
  5. Dodajte narezan poriluk, luk, mrkvu na ploške te češnjak iz marinade, pa pirjajte dok se povrće malo ne karamelizira, oko 10-15 minuta. Povrću dodajte žlicu pečenog brašna, sve promiješajte.
  6. Na kraju vratite meso u posudu sa karameliziranim povrćem i slaninom, promiješajte, te dodajte crno pivo od marinade i čašu vode. Pustite da zakuha pa premjestite u prethodno zagrijanu pećnicu ma 140 °C. Gulaš pecite oko sat vremena.
  7. Servirajte gulaš s kockicama pain d'epicesa ili medenog kruha, premazanog sa senfom, ili sa prilogom po želji (kuhani krumpir/svježa tjestenina/blanširano zeleno povrće, npr. kelj, brokula).