Rezultat je gust koncentriran gulaš slatko – ljutog okusa. Ovakve gulaše bi bilo idealno pripremati u posudama od lijevanog željeza, glazirane iznutra i izvana, tzv. cocotte posude u kojima se temperatura ravnomjerno raspoređuje te su zbog toga idealne za duga kuhanja. Ako nemate, poslužit će keramičke ili vatrostalne posude.
Francuzi i Belgijanci ponekad serviraju ovaj gulaš s pain d’epiceom ili medenim kruhom sa začinima, koji se premaže ljutim senfom, pa sam tako i ja napravila ovaj put.
SASTOJCI
ZA GULAŠ:
ZA MEDENI KRUH:
Priprema:
Priprema medenog kruha sa začinima
- Pećnicu zagrijte na 150 °C. Brašno pomiješajte sa solju, sodom bikarbonom i svim začinima.
- Mlijeko zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa mu dodajte med, muscovado šećer i maslac. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu i dok ne dobijete emulziju. Kada se malo ohladi dodajte jaje, džem od naranče i umutite. Primiješajte suhe sastojke emulziji od meda, mlijeka i jaja te sve zajedno pažljivo umutite u tekuću smjesu.
- Ulijte u odgovarajući četvrtasti kalup za kruh, te pecite oko 45-60 minuta. Provjerite je li kruh pečen tako da ubodete čačkalicu u sredinu kruha. Ako je čačkalica suha, kruh je pečen. Ohladite ga prije serviranja.
Priprema gulaša
- Meso narežite na malo veće komade, kao kada radite gulaš. U posudu stavite crno pivo, meso, režnjeve češnjaka i lovor te pustite da se marinira preko noći.
- Idući dan izvadite meso iz marinade najmanje sat vremena prije pripreme na sobnu temperaturu (poprimit će smeđu boju zbog crnog piva) te posušite kuhinjskim ubrusima.
- Žlicu pšeničnog brašna pecite u pećnici u posudi na 180 °C, 5-10 minuta, dok ne poprimi blago smeđu boju.
- Zagrijte malo maslinovog ulja u odgovarajućoj posudi (najbolje sa debljim dnom, ili u cocottu) pa zapecite meso sa svih strana, kratko, samo dok ne poprimi boju. Izvadite meso, pa dodajte slaninu prethodno narezanu na trakice, koncentrat rajčice, te pirjajte dok se slanina ne zapeče, oko 5 minuta.
- Dodajte narezan poriluk, luk, mrkvu na ploške te češnjak iz marinade, pa pirjajte dok se povrće malo ne karamelizira, oko 10-15 minuta. Povrću dodajte žlicu pečenog brašna, sve promiješajte.
- Na kraju vratite meso u posudu sa karameliziranim povrćem i slaninom, promiješajte, te dodajte crno pivo od marinade i čašu vode. Pustite da zakuha pa premjestite u prethodno zagrijanu pećnicu ma 140 °C. Gulaš pecite oko sat vremena.
- Servirajte gulaš s kockicama pain d'epicesa ili medenog kruha, premazanog sa senfom, ili sa prilogom po želji (kuhani krumpir/svježa tjestenina/blanširano zeleno povrće, npr. kelj, brokula).