Ljeto nas uvijek razmazi obiljem povrća i okusa, ali i jesen i zima imaju što za pokazati. Carsko meso, relativno zapostavljeno kod izbora pečenja, s pečenim povrćem i umakom od jabuka, pretvorit ćemo u pravu feštu jesenjeg kolorita i okusa.
Pokušajte, igrajte se svojim omiljenim zimskim gomoljastim povrćem i sparite ga po svom ukusu, da dobijete savršen prilog za jesenje carsko pečenje.
SASTOJCI
Priprema:
- Meso operite i obrišite, pa mu oštrim nožem zarežite kožu u rombove. Natrljajte ga sa svih strana, pa i u udubine zareza koje ste napravili nožem, mješavinom soli, papra i svježeg timijana.
- Jabuke ogulite i očistite, narežite na četvrtine, dodajte im nekoliko glavica očišćene ljutike i 4-5 češnja češnjaka, pa i to začinite solju, paprom i timijanom. Položite smjesu s jabukama na dno posude za pečenje, a na njih stavite meso. Podlijte mješavinom jabučnog octa i vode, otprilike 240 do najviše 360 ml tekućine.
- Pecite otvoreno, u pećnici zagrijanoj na 160 °C, oko tri sata.
- Nakon sat i pol, očistite povrće, narežite na štapiće ili četvrtine, ovisno o povrću koje ste odabrali, dodajte mu preostale ljutike i češnjak, začinite solju, paprom i timijanom, pa sve prelijte i obložite maslinovim uljem i rastopljenim maslacem.
- Stavite u vatrostalnu posudu ili plići lim za pečenje, položite na donju prečku u pećnici i nastavite peći istovremeno s mesom, po potrebi povremeno podlijevajući tekućinom i masnoćom koju otpušta meso.
- Posljednjih 15-20 minuta temperaturu povećajte na 220 °C da meso dobije zlatnu koricu. Izvadite ga i isključite pećnicu, a povrće podignite na prečku na kojoj je dotad bilo meso, da i ono dobije koricu, dok ga istovremeno držite na toplom do serviranja, no nemojte zaboraviti na njega, da vam ne izgori.
- Dok se meso odmara da biste ga narezali, pripremite umak od jabuka. Usitnite ih kuhačom ili protisnite kroz cjedilo da dobijete gusti umak, kojem dodajte sjemenke gorušice.