×
×
Carsko meso pečeno u pećnici s povrćem
Iz pećnice

Carsko meso pečeno u pećnici s povrćem

Carsko meso, relativno zapostavljeno kod izbora pečenja, s pečenim povrćem i umakom od jabuka, pretvorit ćemo u pravu feštu jesenjeg kolorita i okusa.

Ljeto nas uvijek razmazi obiljem povrća i okusa, ali i jesen i zima imaju što za pokazati. Carsko meso, relativno zapostavljeno kod izbora pečenja, s pečenim povrćem i umakom od jabuka, pretvorit ćemo u pravu feštu jesenjeg kolorita i okusa.

Pokušajte, igrajte se svojim omiljenim zimskim gomoljastim povrćem i sparite ga po svom ukusu, da dobijete savršen prilog za jesenje carsko pečenje.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
3 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Carsko meso

Priprema:

  1. Meso operite i obrišite, pa mu oštrim nožem zarežite kožu u rombove. Natrljajte ga sa svih strana, pa i u udubine zareza koje ste napravili nožem, mješavinom soli, papra i svježeg timijana.
  2. Jabuke ogulite i očistite, narežite na četvrtine, dodajte im nekoliko glavica očišćene ljutike i 4-5 češnja češnjaka, pa i to začinite solju, paprom i timijanom. Položite smjesu s jabukama na dno posude za pečenje, a na njih stavite meso. Podlijte mješavinom jabučnog octa i vode, otprilike 240 do najviše 360 ml tekućine.
  3. Pecite otvoreno, u pećnici zagrijanoj na 160 °C, oko tri sata.
  4. Nakon sat i pol, očistite povrće, narežite na štapiće ili četvrtine, ovisno o povrću koje ste odabrali, dodajte mu preostale ljutike i češnjak, začinite solju, paprom i timijanom, pa sve prelijte i obložite maslinovim uljem i rastopljenim maslacem.
  5. Stavite u vatrostalnu posudu ili plići lim za pečenje, položite na donju prečku u pećnici i nastavite peći istovremeno s mesom, po potrebi povremeno podlijevajući tekućinom i masnoćom koju otpušta meso.
  6. Posljednjih 15-20 minuta temperaturu povećajte na 220 °C da meso dobije zlatnu koricu. Izvadite ga i isključite pećnicu, a povrće podignite na prečku na kojoj je dotad bilo meso, da i ono dobije koricu, dok ga istovremeno držite na toplom do serviranja, no nemojte zaboraviti na njega, da vam ne izgori.
  7. Dok se meso odmara da biste ga narezali, pripremite umak od jabuka. Usitnite ih kuhačom ili protisnite kroz cjedilo da dobijete gusti umak, kojem dodajte sjemenke gorušice.