Sastojci
- ZA TIJESTO:
- 600 g glatkog brašna
- 0,5 kocke svježeg kvasca
- prstohvat šećera
- 0,5 žličice soli
- 2 dcl mlijeka
- 1,5 dcl bijelog vina
- 1 dcl otopljene svinjske masti
- ZA NADJEV:
- 800 g svježe kobasice (npr. Domaće kobasice)
Ćupteti su autohtono jelo novogradiškog kraja, točnije Cernika. Mogu se opisati kao ljuti kolačići od tijesta punjeni nadjevom od kobasica pa pečeni, a tradicionalno se jedu za vrijeme svinjokolja.
Jesu li vam ćupteti poznato jelo? Meni to unatrag pola godine bili su posve nepoznati iako sam od Cernika udaljen jedva tridesetak kilometara.
U Cerniku kod Nove Gradiške se za vrijeme svinjokolja priprema pravo malo blago. Riječ je o tijestu s popriličnom količinom svinjske masti i vina koje je izuzetno fino. A kad u sredinu dodate nadjev od kobasica, stvar postaje još bolja.
Recept je prilično jednostavan i izdašan. Jer na svinjokolju je trebalo nahraniti vrijedne ljude od ranih jutarnjih sati, na niskim temperaturama.
Ovo tijesto ne zahtijeva dizanje već se puni čim se zamijesi i razvalja. Brzo, efikasno, ukusno i – zasitno.
Priprema:
Kvasac razmrvite u toplom mlijeku s malo brašna i šećera te ga ostavite 5 minuta na toplom da se aktivira.
U brašno dodajte smjesu kvasca te malo po malo mlijeko, vino i mast. Na kraju dodajte sol i umijesite glatko tijesto.
Na pobrašnjenoj podlozi odmah razvaljajte tijesto u pravokutni oblik, debljine 1 cm. Režite kvadrate veličine 5×5 centimetara te na svaki stavite začinjeno meso.
Količina mesa koju sam stavljao odgovara količini jedne pune žličice.
Sada je idealan trenutak da upalite pećnicu i zagrijete ju na 180 stupnjeva.
Krajeve kvadrata od tijesta preklopite prema sredini nadjeva i lagano ih utisnite kako bi dobili te divne oblike malih paketića.
Slažite ćuptete u namašćenu posudu za pečenje i to tako da ostavite malo razmaka između svakoga jer će blago narasti tijekom pečenja.
Ćuptete pecite u zagrijanoj pećnici otprilike 35-40 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu “zlatnu” boju.
Posluživanje? Nema tu posebnih savjeta. Ćupteti su jelo s nogu jer, kako sam i rekao na početku, jedu se na svinjokolju čim je jedna ruka slobodna od posla. Slavonski finger food u svom izvornom obliku.