Cernički ćupteti: Gastro biser slavonskog kraja

2019

Sastojci

  • ZA TIJESTO:
  • 600 g glatkog brašna
  • 0,5 kocke svježeg kvasca
  • prstohvat šećera
  • 0,5 žličice soli
  • 2 dcl mlijeka
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • 1 dcl otopljene svinjske masti
  • ZA NADJEV:
  • 800 g svježe kobasice (npr. Domaće kobasice)
19 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Cernički ćupteti: Gastro biser slavonskog kraja

Ćupteti su autohtono jelo novogradiškog kraja, točnije Cernika. Mogu se opisati kao ljuti kolačići od tijesta punjeni nadjevom od kobasica pa pečeni, a tradicionalno se jedu za vrijeme svinjokolja.

Jesu li vam ćupteti poznato jelo? Meni to unatrag pola godine bili su posve nepoznati iako sam od Cernika udaljen jedva tridesetak kilometara.

U Cerniku kod Nove Gradiške se za vrijeme svinjokolja priprema pravo malo blago. Riječ je o tijestu s popriličnom količinom svinjske masti i vina koje je izuzetno fino. A kad u sredinu dodate nadjev od kobasica, stvar postaje još bolja.

Recept je prilično jednostavan i izdašan. Jer na svinjokolju je trebalo nahraniti vrijedne ljude od ranih jutarnjih sati, na niskim temperaturama.

Ovo tijesto ne zahtijeva dizanje već se puni čim se zamijesi i razvalja. Brzo, efikasno, ukusno i – zasitno.

cernicki-cupteti-02

Priprema:

Kvasac razmrvite u toplom mlijeku s malo brašna i šećera te ga ostavite 5 minuta na toplom da se aktivira.

U brašno dodajte smjesu kvasca te malo po malo mlijeko, vino i mast. Na kraju dodajte sol i umijesite glatko tijesto.

Na pobrašnjenoj podlozi odmah razvaljajte tijesto u pravokutni oblik, debljine 1 cm. Režite kvadrate veličine 5×5 centimetara te na svaki stavite začinjeno meso.

Količina mesa koju sam stavljao odgovara količini jedne pune žličice.

Sada je idealan trenutak da upalite pećnicu i zagrijete ju na 180 stupnjeva.

Krajeve kvadrata od tijesta preklopite prema sredini nadjeva i lagano ih utisnite kako bi dobili te divne oblike malih paketića.

Slažite ćuptete u namašćenu posudu za pečenje i to tako da ostavite malo razmaka između svakoga jer će blago narasti tijekom pečenja.

Ćuptete pecite u zagrijanoj pećnici otprilike 35-40 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu “zlatnu” boju.

Posluživanje? Nema tu posebnih savjeta. Ćupteti su jelo s nogu jer, kako sam i rekao na početku, jedu se na svinjokolju čim je jedna ruka slobodna od posla. Slavonski finger food u svom izvornom obliku.

Vezani članci