×
×
Domaće lazanje od heljde s nadjevom od kobasica
Iz pećnice

Domaće lazanje od heljde s nadjevom od kobasica

Jednom kad zamijesite domaće tijesto za lazanje, teško da ćete se vratiti na kupovno. Što zbog neusporedivog okusa, što zbog nebrojenih kombinacija od raznih vrsta brašna, poput heljdinog u ovom receptu.

Vrlo često koristim brašno od heljde u kolačima, a ovaj put sam ga odlučila iskoristiti i u tijestu za domaće lazanje. Orašasti okus heljde se izvrsno slaže sa zelenim lisnatim povrćem poput kelja te mesom kao što su kobasice pa sam od istih pripremila i bogati nadjev. Ova kombinacija okusa lako bi vas mogla oduševiti.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kranjska kobasica

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

    DODATNO:

Priprema:

  1. Za tijesto za lazanje, pomiješajte obje vrste brašna sa solju, u sredini napravite udubinu pa dodajte 3 umućena jajeta i maslinovo ulje. Miješajte najprije vilicom te zatim umijesite mekano i elastično tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom te spremite u hladnjak na 30 minuta.
  2. Dobro pobrašnite površinu a zatim razvaljajte tijesto što tanje, kao za tagliatelle te režite pravokutnike veličine oko 15x12 cm, trebali bi dobiti oko 6 listova. Dobro ih pobrašnite prije upotrebe kako se ne bi zalijepili.
  3. Za nadjev, kobasice zarežite uzdužno te im odstranite ovitak. Narežite ih na što sitnije komade. Ugrijte 2 žlice maslinovog ulja u odgovarajućoj posudi te dodajte kobasice. Nakon 5 minuta prženja dodajte vino, kuhajte još 10 minuta te dodajte vode po potrebi. Na kraju u kobasice dodajte kiselo vrhnje i 50 g parmezana te promiješajte.
  4. Vanjske listove kelja operite te narežite kelj na manje komade - rezance. Zakuhajte dosta vode u većem loncu, dodajte sol te kad zakipi dodajte kelj. Kuhajte ga oko 5 minuta, a zatim ocijedite pod mlazom hladne vode s time da sačuvate 2 dl vode od kuhanja kelja.
  5. Pećnicu stavite grijati na 200 °C. Na dno četvrtaste vatrostalne posude veličine oko 30x25 cm stavite po 2 lista lazanja, dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja kelja te rasporedite ½ količine kuhanog kelja. Na kelj dodajte ½ količine nadjeva od kobasica. Postupak ponovite još jednom te završite sa 2 lista lazanja.
  6. Lazanje prelijte jogurtom koji ste prethodno pomiješali sa 50 g preostalog parmezana te 2 žlice maslinovog ulja, posipajte svježe mljevenim crnim paprom te pecite 25-30 minuta dok površina lazanja ne dobije boju.
  7. Vruće lazanje posipajte narezanim peršinom te odmah servirajte uz hladan jogurt i par kapi maslinovog ulja.