Domaće lazanje od heljde s nadjevom od kobasica

2014

Sastojci

  • Za 4-6 osoba:
  • TIJESTO ZA LAZANJE:
  • 200 g brašna od heljde
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 1/3 žličice soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 jaja
  • NADJEV:
  • 4 kranjske kobasice
  • 400 g kelja
  • maslinovo ulje
  • 2 dl suhog bijelog vina
  • 400 g kiselog vrhnja
  • 300 g jogurta
  • 100 g naribanog parmezana
  • svježe mljeveni crni papar
  • 4 žlice na sitno narezanog svježeg peršina
  • jogurt za posluživanje
9 Listopad 2014, Komentari: Comments Off on Domaće lazanje od heljde s nadjevom od kobasica

Jednom kad zamijesite domaće tijesto za lazanje, teško da ćete se vratiti na kupovno. Što zbog neusporedivog okusa, što zbog nebrojenih kombinacija od raznih vrsta brašna, poput heljdinog u ovom receptu.

Vrlo često koristim brašno od heljde u kolačima, a ovaj put sam ga odlučila iskoristiti i u tijestu za domaće lazanje. Orašasti okus heljde se izvrsno slaže sa zelenim lisnatim povrćem poput kelja te mesom kao što su kobasice pa sam od istih pripremila i bogati nadjev. Ova kombinacija okusa lako bi vas mogla oduševiti.

lazanje-heljda-kobasica-06

Postupak:

Za tijesto za lazanje, pomiješajte obje vrste brašna sa solju, u sredini napravite udubinu pa dodajte 3 umućena jajeta i maslinovo ulje. Miješajte najprije vilicom te zatim umijesite mekano i elastično tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom te spremite u hladnjak na 30 minuta.

Dobro pobrašnite površinu a zatim razvaljajte tijesto što tanje, kao za tagliatelle te režite pravokutnike veličine oko 15×12 cm, trebali bi dobiti oko 6 listova. Dobro ih pobrašnite prije upotrebe kako se ne bi zalijepili.

Za nadjev, kobasice zarežite uzdužno te im odstranite ovitak. Narežite ih na što sitnije komade. Ugrijte 2 žlice maslinovog ulja u odgovarajućoj posudi te dodajte kobasice. Nakon 5 minuta prženja dodajte vino, kuhajte još 10 minuta te dodajte vode po potrebi. Na kraju u kobasice dodajte kiselo vrhnje i 50 g parmezana te promiješajte.

Vanjske listove kelja operite te narežite kelj na manje komade – rezance. Zakuhajte dosta vode u većem loncu, dodajte sol te kad zakipi dodajte kelj. Kuhajte ga oko 5 minuta, a zatim ocijedite pod mlazom hladne vode s time da sačuvate 2 dl vode od kuhanja kelja.

Pećnicu stavite grijati na 200 stupnjeva.

Na dno četvrtaste vatrostalne posude veličine oko 30×25 cm stavite po 2 lista lazanja, dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja kelja te rasporedite ½ količine kuhanog kelja. Na kelj dodajte ½ količine nadjeva od kobasica. Postupak ponovite još jednom te završite sa 2 lista lazanja.

Lazanje prelijte jogurtom koji ste prethodno pomiješali sa 50 g preostalog parmezana te 2 žlice maslinovog ulja, posipajte svježe mljevenim crnim paprom te pecite 25-30 minuta dok površina lazanja ne dobije boju.

Vruće lazanje posipajte narezanim peršinom te odmah servirajte uz hladan jogurt i par kapi maslinovog ulja.

Vezani članci