Vrlo često koristim brašno od heljde u kolačima, a ovaj put sam ga odlučila iskoristiti i u tijestu za domaće lazanje. Orašasti okus heljde se izvrsno slaže sa zelenim lisnatim povrćem poput kelja te mesom kao što su kobasice pa sam od istih pripremila i bogati nadjev. Ova kombinacija okusa lako bi vas mogla oduševiti.
SASTOJCI
ZA TIJESTO:
ZA NADJEV:
DODATNO:
Priprema:
- Za tijesto za lazanje, pomiješajte obje vrste brašna sa solju, u sredini napravite udubinu pa dodajte 3 umućena jajeta i maslinovo ulje. Miješajte najprije vilicom te zatim umijesite mekano i elastično tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom te spremite u hladnjak na 30 minuta.
- Dobro pobrašnite površinu a zatim razvaljajte tijesto što tanje, kao za tagliatelle te režite pravokutnike veličine oko 15x12 cm, trebali bi dobiti oko 6 listova. Dobro ih pobrašnite prije upotrebe kako se ne bi zalijepili.
- Za nadjev, kobasice zarežite uzdužno te im odstranite ovitak. Narežite ih na što sitnije komade. Ugrijte 2 žlice maslinovog ulja u odgovarajućoj posudi te dodajte kobasice. Nakon 5 minuta prženja dodajte vino, kuhajte još 10 minuta te dodajte vode po potrebi. Na kraju u kobasice dodajte kiselo vrhnje i 50 g parmezana te promiješajte.
- Vanjske listove kelja operite te narežite kelj na manje komade - rezance. Zakuhajte dosta vode u većem loncu, dodajte sol te kad zakipi dodajte kelj. Kuhajte ga oko 5 minuta, a zatim ocijedite pod mlazom hladne vode s time da sačuvate 2 dl vode od kuhanja kelja.
- Pećnicu stavite grijati na 200 °C. Na dno četvrtaste vatrostalne posude veličine oko 30x25 cm stavite po 2 lista lazanja, dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja kelja te rasporedite ½ količine kuhanog kelja. Na kelj dodajte ½ količine nadjeva od kobasica. Postupak ponovite još jednom te završite sa 2 lista lazanja.
- Lazanje prelijte jogurtom koji ste prethodno pomiješali sa 50 g preostalog parmezana te 2 žlice maslinovog ulja, posipajte svježe mljevenim crnim paprom te pecite 25-30 minuta dok površina lazanja ne dobije boju.
- Vruće lazanje posipajte narezanim peršinom te odmah servirajte uz hladan jogurt i par kapi maslinovog ulja.