Freddyjeva rebarca iz Kuće od karata

2014

Sastojci

  • ZA REBARCA:
  • 2 kom po 650 g svinjskih rebara
  • 120 g smeđeg šećera
  • 15 g mljevene slatke crvene paprike
  • 2 žličice crnog mljevenog papra
  • 20 g krupne morske soli
  • 1/2 žličice chili praha
  • 1/2 žličice mljevenog kumina
  • ZA ROŠTILJ UMAK:
  • 110 g žutog luka
  • 15 g češnjaka
  • 1 dl viskija
  • 1.25 dl jabučnog octa
  • 2 dl meda
  • 4 dl kečapa
  • 4 dl pilećeg temeljca
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 2 žlice Teriyaki umaka
  • 2 žlice senfa
  • ulje
  • čili prah
  • sol, papar
29 Siječanj 2014, Komentari: 1

Frank Underwood, glavni lik iz nove serije 'Kuća od karata' ima svoj omiljeni restoran (Freddy's BBQ Joint) i omiljeno jelo - svinjska rebarca.

Kuća od karata (‘House of cards’) fantastičan je remake starije britanske serije u kojoj Kevin Spacey maestralno glumi Franka Underwooda, političara u nemilosrdnom lovu na neograničenu moć.

Nismo filmski portal pa vam nećemo reći da je serija jedna od najboljih u posljednjih par godina, ali ćemo se svakako osvrnuti na jedan upečatljiv detalj. Naime, Frank Underwood često zalazi u malu, neuglednu pečenjarnicu zvanu ‘Freddy’s BBQ Joint’. Vlasnik i kuhar, Freddy, za Franka priprema svinjska rebarca.

kuca-od-karata-rebarca-01

Freddy ih peče u kojeg god doba dana Frank poželi, čak mu ih i dostavlja u njegov ured u Bijelu kuću. Način na koji Frank jede sočna svinjska rebarca i njegovo opetovano uživanje u njima nije nam ostavilo puno izbora – morali smo pripremiti vlastitu verziju.

U nastavku je recept prema kojem i vi možete ‘omastiti brk’ poput Kevina Spaceyja.

kuca-od-karata-rebra-02

Priprema:

Pomiješajte smeđi šećer, crvenu papriku, chili prah, papar, sol i mljeveni kumin. Suhu mješavinu utrljajte po svinjskim rebrima sa svih strana sve dok smjesa začina u potpunosti ne prekrije meso.

Tako začinjena rebra pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku da odstoje barem 4 sata, a slobodno ih pripremite i večer prije za upotrebu drugi dan.

Roštilj umak možete pripremiti i do dva tjedna unaprijed i držati ga u hladnjaku do dana upotrebe.

Roštilj umak pripremite tako da na dvije žlice ulja prepržite sitno sjeckani žuti luk. Kad luk postane proziran dodajte tri režnja sitno sjeckanog češnjaka i pustite ga da se prži oko pola minute. Zatim dodajte žličicu crvene paprike, pomiješajte i odmah nakon toga sve prelijte s 1 dl viskija.

Kada viski zakipi, smanjite vatru i pustite ga da kipi još 3 minute.

Tada dodajte ocat, med, kečap, pileći temeljac, senf i Teriyaki umak. Umak začinite žličicom soli i žličicom papra, te ljutim čili prahom po želji (od pola do jedne žličice bi trebalo biti sasvim dovoljno za ukusnu pikantnost).

Roštilj umak kuhajte na slaboj vatri oko pola sata kada bi trebao biti dovoljno reduciran i gust za upotrebu.

Kada su rebra odležala potreban period, prebacite ih u pekač i prekrijte s aluminijskom folijom. Pecite ih u pećnici na 190 stupnjeva ukupno 100 minuta. Nakon prvih 45 minuta pečenja svakih 15 minuta izvadite rebra iz pećnice i prelijte ih s masnoćom koju je meso pustilo prilikom pečenja te ih prekrijte folijom i vratite u pećnicu.

Nakon sat i pol pečenja uklonite foliju s rebara i završno ih pecite još 10 minuta povremenim premazivanjem roštilj umakom kojeg ste pripremili.

Kad su gotova, rebarca narežite i poslužite vruća uz roštilj umak. Čaša viskija nije obavezna, ali se preporučuje.

 

Vezani članci