Velik broj ljudi na sam spomen konzumacije goveđeg jezika okrenu očima. Priznajem, bila sam jedna od njih dok ga nisam probala. Radi se o iznimno mekanom i sočnom komadu mesa, tj. o pravoj deliciji.
Goveđi jezik može se pripremiti na bezbroj načina baš kao i goveđe ili juneće meso te servirati toplo u odgovarajućem umaku ili hladno s raznim hladnim umacima i povrćem.
Ovaj put sam ga pripremila u zanimljivom umaku od senfa pa se može jesti kao toplo i kao hladno jelo, vama po volji. Ako još niste, svakako preporučam da probate ovu deliciju.
SASTOJCI
ZA UMAK:
Priprema:
- Goveđi jezik operite pa ga stavite u veću posudu, dodajte povrće i žlicu soli te toliko vode da sve prekrije. Kuhajte oko 2-3 sata. Najbolje ćete provjeriti je li goveđi jezik dovoljno kuhan tako da ga probodete vilicom, mora biti mekan. Izvadite goveđi jezik iz juhe te ga očistite od kože.
- Za pripremu umaka, luk narežite na sitno. Pirjajte ga na malo maslinovog ulja dok ne omekša, zatim dodajte brašno. Popržite kratko pa dodajte temeljac i vino i kuhajte nekoliko minuta. Maknite sa vatre, dodajte kiselo vrhnje, senf, papar, maslinovo ulje, peršin, timijan i stari kruh. Sve izmiksajte štapnim mikserom u kremu.
- Jezik narežite na vrlo tanke fete, posložite na tanjur s narezanim rajčicama ili rikulom. Prelijte umakom od senfa i poslužite.