Pripremite goveđi jezik u umaku od senfa

2015

Sastojci

  • 1 kg goveđeg jezika
  • 2 mrkve
  • vezica peršina
  • 200 g korijena celera
  • sol
  • ZA UMAK:
  • 1 luk
  • 3 žlice brašna
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 dl temeljca u kojem se kuhao jezik
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1 žlica senfa
  • ½ vezice peršina
  • 1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • svježe mljeveni papar
  • 1 žlica listića svežeg timijana
  • 100 g starog kruha
21 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Pripremite goveđi jezik u umaku od senfa

Goveđi jezik je specijalitet u mnogim svjetskim kuhinjama. Dok jedni ne mogu podnijeti ni spomen jezika, drugi uživaju u njegovom specifičnom okusu i teksturi.

Velik broj ljudi na sam spomen konzumacije goveđeg jezika okrenu očima. Priznajem, bila sam jedna od njih dok ga nisam probala. Radi se o iznimno mekanom i sočnom komadu mesa, tj. o pravoj deliciji.

Goveđi jezik može se pripremiti na bezbroj načina baš kao i goveđe ili juneće meso te servirati toplo u odgovarajućem umaku ili hladno s raznim hladnim umacima i povrćem.

Ovaj put sam ga pripremila u zanimljivom umaku od senfa pa se može jesti kao toplo i kao hladno jelo, vama po volji. Ako još niste, svakako preporučam da probate ovu deliciju!

govedji-jezik-detaljPriprema:

Goveđi jezik operite pa ga stavite u veću posudu, dodajte povrće i žlicu soli te toliko vode da sve prekrije. Kuhajte oko 2-3 sata. Najbolje ćete provjeriti je li goveđi jezik dovoljno kuhan tako da ga probodete vilicom, mora biti mekan. Izvadite goveđi jezik iz juhe te ga očistite od kože.

Za pripremu umaka, luk narežite na sitno. Pirjajte ga na malo maslinovog ulja dok ne omekša, zatim dodajte brašno. Popržite kratko pa dodajte temeljac i vino i kuhajte nekoliko minuta. Maknite sa vatre, dodajte kiselo vrhnje, senf, papar, maslinovo ulje, peršin, timijan i stari kruh. Sve izmiksajte štapnim mikserom u kremu.

Jezik narežite na vrlo tanke fete, posložite na tanjur s narezanim rajčicama ili rikulom. Prelijte umakom od senfa i poslužite.

Vezani članci