Neobičan spoj: Gregada od lungića

2014

Sastojci

  • 1 lungić (svinjski file)
  • 1 veći ili 2 manja krumpira po osobi
  • 2-3 kapule (crveni luk) srednje veličine
  • Maslinovo ulje
  • 2 dl bijelog vina
  • sol, papar (+ malo origana na kraju)
7 Siječanj 2014, Komentari: Komentari isključeni za Neobičan spoj: Gregada od lungića

Ovaj recept posvećujem svim skepticima, a naročito nekolicini mojih dragih prijatelja koji za sebe vole reći da im je najdraže morsko jelo kad svinja padne u more.

Jednom davno, kad sam u kuhinju ulazila tek iz prijeke potrebe, s neopisivim oprezom i strahopoštovanjem, u sjećanje mi se urezao moment kad sam prvi put na očevom jelovniku ugledala jelo koje mi je izgledalo toliko avangardno, nemoguće i blesavo da sam to naravno rekla i naglas.

Pitao me što me točno buni, a odgovorila sam mu da je to kombinacija namirnica koje po ničemu nisu kompatibilne. Ne mogu ga točno parafrazirati, no sjećam se da sam se posramila i zapitala ‘Zaista, tko sam ja da mogu decidirano definirati kompatibilnost namirnica i odgovorno tvrditi da nešto s nečim ne ide?’.

I dan danas ima momenata kad se prenerazim na kombinacije koje neki ljudi skladaju na tanjuru, no nikad više u životu mi neće pasti na pamet reći ‘To s tim ne ide.’ ili ‘To je nemoguće.’.

Sve što je pripremljeno s ljubavlju i što je jestivo, moguće je. Sve je dozvoljeno, sve je podložno promjenama, a u konačnici, interpretacija okusa je toliko individualna da zaista nitko od nas ne može tvrditi da je nešto nemoguće ili zabranjeno, samo zato jer nam je čudno ili nepoznato.

Da ponovim ili već pogađate? Kuhanje je igra, a u igri, dok nitko ne stradava, sve je dozvoljeno ;)

Uslast!

gregada-od-lungica-2

Priprema:

Lungić narežite na tanje fete, posolite i popaprite, te premažite uljem. Kapulu narežite na krupne šajbe te zagrijte na maslinovom ulju. Za razliku od ‘obične’ gregade u koju biste prvo složili krumpire pa onda ribu, ovdje ćemo obrnuti postupak jer lungiću ipak treba malo duža termička obrada nego ribi. Kad se kapula ‘zacakli’ (postane prozirna), dodajte lungić i zapržite ga s obje strane.

Dodajte krumpire narezane na ploške, podlijte vinom i vodom, posolite i popaprite, te pustite da se krčka. Kao i kod pripreme ribe, ni u ovom slučaju nemojte gregadu miješati kuhačom, već po potrebi samo protresite lonac. Prije serviranja, po želji dodajte malo origana i još maslinovog ulja.

Savjet: obzirom da je gregada jelo na žlicu, dakle prilično tekuće, ako je želite ‘zgusnuti’, naribajte jedan krumpir i dodajte ga tokom kuhanja.

Vezani članci