Bogat okus zrelih jesenjih patlidžana, rajčice koje u ovoj kombinaciji daju kremasti aromatični umak, idealni su izbor za kasno ljetno roštiljanje.
Ako nas jesen prevari i zasuzi prije vremena, sve se na isti način može pripremiti i na grill tavi.
SASTOJCI
Priprema:
- U mužaru pomiješajte krupnu morsku sol, svježe mljeveni papar i protisnuta 2 režnja češnjaka sa žlicom ulja da dobijete finu emulziju kojom premažite odreske i ostavite da se mariniraju.
- Pećnicu ugrijte na 180 °C. U posudu za pečenje stavite cherry rajčice, 5-6 režnjeva češnjaka. Pospite krupnom morskom solju i svježe mljevenim paprom, prstohvatom šećera. Dodajte nekoliko grančica svježe majčine dušice pa sve pomiješajte s dvije žlice ulja i nakapajte acetom balsamicom.
- Pecite 40-ak minuta na 180-200 °C uz jedno, do dva miješanja.
- Patlidžane operite, odrežite im krajeve, narežite na ploške debljine 1 cm, posolite ih i popaprite, premažite uljem i ispecite na roštilju ili dobro ugrijanoj grill tavi 5-6 minuta sa svake strane. Nakon patlidžana ispecite i vratinu.
- Na hladnu tavu stavite žlicu ulja i protisnut režanj češnjaka pa lagano zagrijavajte da češnjak pusti miris, otprilike minutu. Dodajte krušne mrvice pa pržite da se lagano prepeku. Nemojte pretjerati da vam češnjak ne bi postao gorak. Gotove ostavite sa strane da se malo prohlade pa im dodajte parmezan i listiće majčine dušice i sve promiješajte.
- Rajčice su se dosad već ispekle i u kombinaciji s uljem i acetom napravile bogati aromatični umak. Dio sačuvajte, pa kasnije po želji prelijte i preko vratine.
- Patlidžane narežite na prst debele trake i pomiješajte ih s rajčicama. Dodajte mozzarellu natrganu na komadiće i sve pospite krupno mljevenim paprom, aromatiziranim krušnim mrvicama i svježom majčinom dušicom. Zapecite još kratko da se sir rastopi.
- Servirajte uz vratinu s finim hrskavim kruhom i čašom dobrog vina.