×
×
Napravite gulaš od junećeg repa
Recepti

Napravite gulaš od junećeg repa

Za ovaj gulaš trebat će vam najmanje polovica dana zbog dugog i sporog kuhanja mesa sa kostima, pa je najbolje da ga pripremate za vikend ili veća okupljanja. Naime, gulaš je gotov tek kada se meso raspada sa kostiju.

Goveđi ili juneći rep se smatra najboljim dijelom mesa od tzv. ‘pete četvrtine’, odnosno onog što ostane od goveda nakon prodaje boljih dijelova mesa. U ‘petu četvrtinu’ spadaju još i želuci, srce, slezena i sve iznutrice.

Meso s kostima ima iznimnu vrijednost. Naime, kosti sadrže veliki broj hranjivih tvari i kuhanje s kostima je iznimno dobro za naše zdravlje. Kosti su veoma porozne što znači da ne provode dobro toplinu i bilo koji komad mesa na kosti zahtijeva dulju termičku obradu. Time meso postaje sočnije, pa je upravo ovaj gulaš iznimno ukusan nakon dugog i sporog kuhanja.

Ako želite ubrzati kuhanje, a zadržati kvalitetu i okus ovog gulaša te mekoću mesa, gulaš možete skuhati i u ekspres loncu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
6 sati
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći rep

Priprema:

  1. U odgovarajućoj posudi zagrijte 2-3 žlice maslinovog ulja pa dodajte komade junećeg repa, posolite i popaprite i pržite 10-ak minuta dok meso ne uhvati boju i dok se blago ne karamelizira.
  2. Poriluk, mrkvu i stabljiku celera narežite na komadiće. U drugoj posudi zagrijte još maslinovog ulja, dodajte povrće i začinsko bilje i pirjajte na srednje jakoj vatri 15-ak minuta. Pirjano povrće prebacite u posudu sa mesom, a zatim dodajte vino, rajčicu te sve kuhajte na laganoj vatri oko 6-7 sati, dok se meso ne bude odvajalo od kostiju.
  3. Kada je gulaš kuhan, meso izvadite na tanjur, odstranite ga sa kostiju te vratite u posudu sa gulašom.
  4. Gulaš servirajte sa tjesteninom, rižom, njokima ili zelenim blanširanim povrćem.