Gyoza: Japanska tjestenina punjena svinjetinom

2015

Sastojci

  • Za tjesteninu:
  • 240 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 120 ml kipuće vode
  • gustin za posipanje
  • okrugla modlica promjera 8 – 10 cm
  • Za nadjev:
  • 250 g mljevene svinjetine
  • 120 g naribanog kupusa
  • 1 mladi luk narezan na kolutiće
  • 1 režanj češnjaka, nariban
  • 1 cm đumbira, oguljen i nariban
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 1 žličica mirina (japansko rižino vino)
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni papar
  • Za umak:
  • 1 žlica rižinog octa
  • 1 žlica sojinog umaka
  • ¼ žličice ulja s čilijem
27 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Gyoza: Japanska tjestenina punjena svinjetinom

Gyoza je japanska tjestenina punjena mljevenim mesom i začinima te potom termički obrađena i poslužena uz jednostavan umak od soja sosa, rižinog octa i čili ulja.

Kako sam nedavno posjetila zagrebački restoran Umami te isprobala njihovu verziju ovog jela odlučila sam ga reproducirati u kućnim uvjetima.

Iako je ovo jelo vrlo popularno u Japanu njegovo podrijetlo treba tražiti u kineskoj kuhinji i vrlo sličnim varijacijama kineskih tjestenina. Zapravo ovako pripremljena tjestenina rasprostranjena je u mnogim azijskim kuhinjama. Ono što razlikuje Gyozu od ostalih sličnih jela je ponešto tanje tijesto i začini koji se koriste u nadjevu.

Gyoza se može termički obrađivati na razne načine, može se prvo zapeći na tavi pa lagano pariti uz malu količinu vode (yaki-gyōza), može se kuhati (sui-gyōza) te se može pržiti u dubokom ulju (age-gyōza).

Ja sam se odlučila za varijantu koja mi se činila najuobičajenija, a to je ova prva, gdje se gyoza prvo zaprži na tavi pa potom lagano pari u maloj količini vode. U ovom načinu prireme gyoze se prže samo s jedne strane, koja postaje hrskava, a druga strana se zapravo skuha na pari. Gotovo jelo se poslužuje tako da se vidi hrskava strana.

gyoza-dumplings-detalj

Umak uz koji se tradicionalno poslužuje je kiselo-slana kombinacija sojinog umaka, rižinog octa i ulja sa čilijem. Ipak, nećete pogriješiti ako se odlučite za slatko-ljuti umak ili bilo koju drugu azijsku inačicu koja vas veseli.

Kada je nadjev u pitanju to uvijek mora biti meso, ali koje meso potpuno je na vama. Najuobičajenije je ipak svinjsko koje sam i ja koristila. Mesu se dodaje naribani kupus pa se sve začinjava sojinim umakom, češnjakom, đumbirom, mladim lukom, mirinom ili šećerom. Uz kupus, u nadjev se može dodati i neko drugo naribano povće ili shiitake gljive. Moja verzija je jednostavna tako da sam koristila samo meso i kupus.

gyoza-dumplings

Gyoza je jednostavno jelo koje se relativno brzo priprema, a i večina sastojaka nije egzotična ili teško dostupna. Jedina stvar koja se pokazala teško nabavljiva kod nas je sama tjestenina u koju se nadjev zamata. Iako sam istražujući saznala da bi se kao zamjena za originalno tijesto moglo koristiti i ono za kineski wanton, odlučila sam se tijesto zamijesiti sama.

Ako ga se odlučite sami raditi računajte da će vam trebati nešto više vremena za pripremu cijelog jela, no dobra vijest je da se gyoza može i zamrznuti te je možete napraviti i ranije.

Kako bi postupak izrade bio još brži, a tijesto tanko, savjetujem vam da ga radite pomoću mašinice za tjesteninu. Na taj način ćete dobiti savršene omotače za nadjev. Naravno, uz malo više uložene snage možete ih napraviti i klasičnim valjkom bez ikakvih drugih pomagala.

Priprema tijesta:

Prvo treba napraviti tijesto za gyozu. Prosijte brašno, a u 120 ml vruće vode dodajte sol i dobro pomiješajte kako bi se sol otopila. Lagano dodavajte vodu u brašno i neprestano miješajte drvenom kuhačom. Kada dodate svu vodu, prebacite smjesu na radnu površinu i rukama zamijesite čvrsto tijesto. Mijesite ga najmanje 10 minuta kako bi postalo elastično.

Omotajte tijesto plastičnom folijom i ostavite ga na sobnoj temperaturi pola sata. Kada se tijesto odmori podijelite ga na osam jednakih kuglica. Uzmite jednu kuglicu, a ostale čuvajte pod vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi sušile. Kuglicu koju ste uzeli lagano stanjite valjkom za tijesto pa je provucite kroz mašinu za tjesteninu. Krenite od najvećeg otvora na mašini pa redom prema najmanjem.

Tanki list tijesta posipajte s malo gustina pa okruglom modlom izrezujte tjesteninu promjera 8 – 10 cm. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve pripremljeno tijesto. Izrezanu tjesteninu čuvajte pod vlažnom krpom kako se ne bi sušila.

gyoza-dumplings-postupak-motanja

Pripremite nadjev. U zdjeli pomiješajte mljevenu svinjetinu, naribani kupus, mladi luk, češnjak, đumbir i sve ostale začine.

Nadjenite gyoze prateći detaljne korake na fotografijama. Uzmite po jedan pripremljeni komad tjestenine pa na sredinu stavite žličicu nadjeva. S vrlo malo vode namočite rub tjestenine pa je preklopite i na sredini lagano pritisnite. Krenite od sredine prstima lagano preklapati tjesteninu kako bi dobili dojam nabora – plisse. Na rubovima čvrsto pritisnite tjesteninu kako bi se zalijepila.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav nadjev i tijesto.

Ako ste se odlučili zamrznuti gyozu sada je trenutak. Posložite pripremljene gyoze na pladanj i ubacite ih u zamrzivač. Kada se zalede, izvadite ih van, pospremite u vrećicu i vratite u zamrzivač. Ovako ih možete čuvati do mjesec dana, a kada ih poželite pripremati ne trebate ih otapati nego ih zamrznute termički obrađujete.

Priprema gyoze:

U dubljoj širokoj tavi zagrijte 2 – 3 žlice ulja. Na dobro zagrijano ulje posložite gyoze tako da ravna strana bude na ulju te pržite. Kada postanu zlatne i hrskave dodajte 50 – 60 ml vode i odmah poklopite.
Kuhajte dok sva voda ne ispari – oko 2 minute. Tada maknite poklopac i kratko još pržite.

Poslužite ih odmah tako da je hrskava strana okrenuta prema gore. Gyoza se jede uz umak od soje i rižinog octa.

Za umak pomiješajte sve sastojke i prebacite ih u zdjelicu za posluživanje.

Vezani članci