×
×
Hamburger s karmeliziranim lukom i plavim sirom
Recepti

Hamburger s karmeliziranim lukom i plavim sirom

Domaći se hamburgeri isplate više od kupovnih: izrada je zabavna i nudi vam beskrajne mogućnosti igranja s umacima, dodacima i kombiniranjem povrća.

Hamburger je svojevrsno gurmansko blago, jelo koje će privući gotovo svakoga. U posljednje vrijeme, burgeri su postali pravi hit i pronašli svoje mjesto u burger barovima i restoranima pod epitetom vrhunske gurmanske hrane.

Alfa i omega svakog hamburgera je pljeskavica. Postoje različite tradicije pripreme hamburgera, a Amerikanci se kunu u pljeskavice bez ikakvih dodataka. Oni ih začinjavaju samo solju i paprom.

Ja sam se, pak, odlučila za malo drukčiju varijantu. Dodatak mljevenih krekera povezat će smjesu i upiti višak vode pa ćete lakše rukovati pljeskavicom. Umjesto njih možete koristiti krušne mrvice. Ne preporučuje se previše miješati sastojke kako bi pljeskavice bile rahlije i nježnije. Ako volite jače pečenu pljeskavicu, slobodno koristite meso s malo više masnoće jer se takve pljeskavice pri pečenju neće suviše isušiti.

Moj je savjet da pljeskavice radite od miješanog mljevenog mesa (najčešće uzmem 70 % junetine i 30 % svinjetine). No, imajte na umu da previše masnoće nije poželjno jer se tada pljeskavice poprilično smanje pri pečenju. Pecite ih na malo jačoj vatri koja će izvana stvoriti hrskavu koricu, a iznutra sačuvati sokove. Možete ih poslužiti uz pržene krumpiriće ili pržene kolutove luka.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

    ZA KARAMELIZIRANI LUK:

    DODATNO:

Priprema:

  1. Sameljite krekere. Pomiješajte mljeveno meso s krekerima i peršinom. Dodajte sol, papar, crvenu papriku i češnjak u prahu. Izmiješajte u jednoličnu smjesu.
  2. Nauljenim rukama otkidajte komadiće smjese i oblikujte pljeskavice. Od ove količine dobit ćete oko 7 pljeskavica srednje veličine. Prstima lagano udubite sredinu svake pljeskavice, jer će se sredina pri pečenju malo napuhnuti. Ostavite ih da malo odmore u hladnjaku.
  3. Pljeskavice ispecite na grillu ili tavi na malo ulja, na jačoj vatri. Nemojte ih prilikom pečenja pritiskati. Izvana bi trebale biti zapečene, a iznutra sočne. Na samom kraju na svaku pljeskavicu položite šnitu sira.
  4. Luk prerežite na pola pa narežite na trakice. Pirjajte ga na srednje jakoj vatri u tavi na ulju. Na samom početku ga posolite i dodajte šećer. Pri pirjanju povremeno podlijevajte vodom. Luk je gotov kada potpuno omekša i dobije smeđu boju.
  5. Peciva prerežite na pola pa svaku polovicu kratko stavite na vatru, na suhu tavu, kako bi dobila lagano hrskavu koricu. Na pecivo stavite pljeskavicu na koju ste na samom kraju pečenja stavili krišku sira kako bi se rastopio. Na to složite karamelizirani luk te rajčicu narezanu na sitne kockice. Poklopite gornjim dijelom peciva i poslužite.