Iločka čvarkara sa slaninom

2019

Sastojci

  • 500 ml mlijeka
  • 1 kg mekog brašna
  • 1 žličica šećera
  • 1 kvasac
  • 1 žlica ulja
  • 30 dag masnije slanine
  • 100 g čvaraka
9 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Iločka čvarkara sa slaninom

Čvarkara je nešto poput kruha s komadićima čvaraka, okrunjen finom slaninom i narezan na kvadrate radi lakšeg dijeljenja.

Čvarkara je još jedno jelo koje je usko vezano za određeni kraj u Slavoniji. Sam naziv jela otkiva da potječe iz grada Iloka i njegove okolice iako će se češće pronaći pod nazivom čvarkara, bez ovoga “iločka”.

Pomalo težačko jelo jer se najčešće pripremalo za vrijeme berbi u vinogradu, a to je zahtijevalo jela koja su masna i koja će ljude napuniti energijom i potrebnom snagom za naporni rad. Također se pripremalo u vrijeme “pudarenja” tj. u vrijeme prije berbe grožđa kada se od čvoraka i kradljivaca čuvaju vinogradi.

Originalni recept ne sadrži čvarke u tijestu, ali kad sam krenuo s razmišljanjem oko pripreme ovog jela, učinilo mi se nekako zgodno dodati ih upravo zbog samog naziva i tako zaokružiti cijelu priču o čvarkari.

Nekih dodatnih podataka o povijesti ovog jela baš i nema tako da ćemo odmah prijeći na recept i postupak pripreme.

cvarkara-02

Priprema:

Pomiješajte malo brašna, šećer i kvasac s manjom količinom toplog mlijeka. Ostavite 10-ak minuta kako bi se kvasac aktivirao.

U međuvremenu narežite slaninu na malo veće, podjednake komade. Kada je slanina u pitanju, što masnija – to bolja. Čvarke također nasjeckajte na sitno kako bi se ljepše rasporedili u tijestu.

Sjedinite brašno, smjesu od kvasca i čvarke pa zamijesite tijesto. Ostavite ga da se diže oko sat vremena tj. dok se volumen tijesta ne udvostruči.

Premjestite tijesto na radnu plohu i razvaljajte ga na veličinu tepsije. Tepsiju lagano namastite te tijesto prebacite u nju.

Sada ide zanimljivi trenutak – sirovo tijesto narežite na jednake komade. To radimo kako bi se čvarkara jednostavno “kidala” kada se bude posluživala. Na svaki komad stavite jedan komad slanine.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te pecite čvarkaru otprilike 30-ak minuta i poslužite je još vruću.

Osobno mi uz nešto ovakvo jako odgovara šalica hladnog tekućeg jogurta. Ako vam se to čini zgodno – natočite si!

Vezani članci