Čvarkara je još jedno jelo koje je usko vezano za određeni kraj u Slavoniji. Sam naziv jela otkiva da potječe iz grada Iloka i njegove okolice iako će se češće pronaći pod nazivom čvarkara, bez ovoga “iločka”.
Pomalo težačko jelo jer se najčešće pripremalo za vrijeme berbi u vinogradu, a to je zahtijevalo jela koja su masna i koja će ljude napuniti energijom i potrebnom snagom za naporni rad. Također se pripremalo u vrijeme “pudarenja” tj. u vrijeme prije berbe grožđa kada se od čvoraka i kradljivaca čuvaju vinogradi.
Originalni recept ne sadrži čvarke u tijestu, ali kad sam krenuo s razmišljanjem oko pripreme ovog jela, učinilo mi se nekako zgodno dodati ih upravo zbog samog naziva i tako zaokružiti cijelu priču o čvarkari.
Nekih dodatnih podataka o povijesti ovog jela baš i nema tako da ćemo odmah prijeći na recept i postupak pripreme.
SASTOJCI
Priprema:
- Pomiješajte malo brašna, šećer i kvasac s manjom količinom toplog mlijeka. Ostavite 10-ak minuta kako bi se kvasac aktivirao.
- U međuvremenu narežite slaninu na malo veće, podjednake komade. Kada je slanina u pitanju, što masnija - to bolja. Čvarke također nasjeckajte na sitno kako bi se ljepše rasporedili u tijestu.
- Sjedinite brašno, smjesu od kvasca i čvarke pa zamijesite tijesto. Ostavite ga da se diže oko sat vremena tj. dok se volumen tijesta ne udvostruči.
- Premjestite tijesto na radnu plohu i razvaljajte ga na veličinu tepsije. Tepsiju lagano namastite te tijesto prebacite u nju. Sada ide zanimljivi trenutak - sirovo tijesto narežite na jednake komade. To radimo kako bi se čvarkara jednostavno “kidala” kada se bude posluživala. Na svaki komad stavite jedan komad slanine.
- Pećnicu zagrijte na 200 °C te pecite čvarkaru otprilike 30-ak minuta i poslužite je još vruću. Osobno mi uz nešto ovakvo jako odgovara šalica hladnog tekućeg jogurta. Ako vam se to čini zgodno - natočite si!