Prije nekoliko dana draga gospođa, ujedno i gurmanka, odala mi je tajnu. Naime, u Italiji je jela pizzu čije je tijesto bilo pripremljeno od piva i brašna, bez kvasca. Budući da je pivo fermentirani napitak, za dizana tijesta je baš idealno. Tako sam se odlučila odmaknuti od klasika i probati nešto novo.
Pogačice su ispale savršeno i hrskavo, a ipak sam dodala malo kvasca iz straha da se tijesto dovoljno ne digne. Premazivanje tijesta zgnječenim čvarcima dalo je izgled lisnatog tijesta i svakako preporučam da probate.
SASTOJCI
Priprema:
- Brašno, sol i kvasac pomiješajte, napravite udubinu, pa dodajte pivo. Miješajte vilicom, pa umijesite rukama mekano i podatno tijesto. Pustite ga da se diže 20-ak minuta.
- Dizano tijesto premijesite, pa ga razvaljajte na 2 cm debljine, u obliku pravokutnika. Premažite s jednom smjesom zgnječenih čvaraka. Preklopite kao knjigu, pa ponovno razvaljajte, i tako ponovite još triput dok ne potrošite sve čvarke. To će tijestu dati izgled lisnatog tijesta.
- Tijesto razvaljajte na 2 cm debljine pa režite krugove ili željene oblike. Premažite pogačice umućenim jajetom.
- Pećnicu ugrijte na 190 °C. Pogačice pecite 15-20 minuta, dok blago ne porumene.
- Servirajte ih s kriškom sira škripavca i komadićem jabuke.