Integralne pogačice sa čvarcima i pivom

2013

Sastojci

  • Za 30-ak pogačica:
  • 400 g integralnog pšeničnog brašna
  • 1/3 žličice suhog kvasca
  • 1 žličice soli
  • 250 ml svijetlog piva, sobne temperature
  • 200 g zgnječenih čvaraka
  • 1 jaje + 2 žlice mlijeka, za premaz
3 Prosinac 2013, Komentari: Comments Off on Integralne pogačice sa čvarcima i pivom

Čvarkuše su tradicija i bezvremenski klasik koji domaćice pripremaju upravo u ovo doba godine. Dodajte svojim čvarkušama poseban 'šmek' pomoću - piva.

Prije nekoliko dana draga gospođa,ujedno i gurmanica, odala mi je tajnu. Naime, u Italiji je jela pizzu čije je tijesto bilo pripremljeno od piva i brašna, bez kvasca. Budući da je pivo fermentirani napitak, za dizana tijesta je baš idealno.  Tako sam se odlučila odmaknuti od klasika i probati nešto novo.

Pogačice su ispale savršeno i hrskavo, a ipak sam dodala malo kvasca iz straha  da se tijesto dovoljno ne digne. Premazivanje tijesta zgnječenim čvarcima dalo je izgled lisnatog tijesta i svakako preporučam da probate!

integralne-pogacice-sa-cvarcima-i-pivom-2

Priprema: 

Brašno, sol i kvasac pomiješajte, napravite udubinu, pa dodajte pivo. Miješajte vilicom, pa umijesite rukama mekano i podatno tijesto. Pustite ga da se diže 20-ak minuta.

Dizano tijesto premijesite, pa ga razvaljajte na 2 cm debljine, u obliku pravokutnika. Premažite s jednom smjesom zgnječenih čvaraka. Preklopite kao knjigu, pa ponovno razvaljajte, i tako ponovite još triput dok ne potrošite sve čvarke. To će tijestu dati izgled lisnatog tijesta. Tijesto razvaljajte na 2 cm debljine pa režite krugove ili željene oblike. Premažite pogačice umućenim jajetom.

Pećnicu ugrijte na 190 stupnjeva. Pogačice pecite 15-20 minuta, dok blago ne porumene.

Servirajte ih sa kriškom sira škripavca i komadićem jabuke.

Vezani članci