×
×
Jambalaya s chorizo kobasicom
Recepti

Jambalaya s chorizo kobasicom

Jambalaya jest u osnovi ljuća i vrckastija mlađa sestra paelle, ali roditelji su nedvojbeno isti. Jelo s rižom kojem dodajete meso, kobasicu i/ili šunku, povrće i morske plodove uz dodatak začina.

Za jambalayu sam prvi put čula u country pjesmi, u kojoj su se poput brojalice nizali nazivi jela američkog juga, ‘jambalaya and crawfish pie and fillet gumbo…’ , no osim što je bilo pjevno i simpatično nisam imala pojma o čemu se radi. Tek godinama kasnije i zahvaljujući internetu, saznala sam da je jambalaya mlađa sestra španjolske paelle, još slavnije u kulinarskom svijetu, nastala u 18. stoljeću, kao pokušaj španjolskih doseljenika da u uvjetima novog doma, repliciraju paellu.

Uz nezaobilazne francuske i afričke utjecaje nastala je jambalaya. Porijeklo imena je i danas zapravo zagonetka, jer su svi pokušaji da se veže uz neki događaj ili iskrivljeni oblik naziva paella, prilično nategnuti.

Kao kultno jelo Louisiane i New Orleansa, jambalaya se danas pojavljuje kao Cahun ili Creole jambalaya, a razlika je navodno u rajčicama. Cahun jambalaya ne sadrži rajčice, koje se i inače rjeđe pojavljuju u lokalnim jelima, što se više udaljavate od New Orleansa.

Koju ćete i kako napraviti ostaje na vama. Jambalaya jest u osnovi ljuća i vrckastija mlađa sestra paelle, ali roditelji su nedvojbeno isti. Jelo s rižom kojem dodajete meso, kobasicu i/ili šunku, povrće i morske plodove uz dodatak začina. I kao takvo vrijedno svakog truda i utrošenog vremena, a s jambalayom ga ne morate potrošiti više od 30-ak minuta.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Ljuta kobasica

    ZA CAHUN MJEŠAVINU ZAČINA:

Priprema:

  1. Pripremite cahun mješavinu začina. Ako vam koji sastojak nedostaje zamijenite ga približnim ili izostavite, neće bitno utjecati na okus.
  2. Piletinu i šunku narežite na kockice brida otprilike 2-2,5 cm. Kobasice narežite na kolutove.
  3. Na kockice narežite i paprike, a na pola centimetra debele ploške celer listaš. Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
  4. Na dvije žlice maslinova ulja popržite posoljene i popaprene kockice piletine, da dobiju zlatno smeđu boju. Dodajte šunku i kobasice, pa pržite i njih otprilike minutu. Izvadite sve na tanjur. Na preostaloj masnoći popržite luk, poklopite i ostavite, uz povremeno miješanje pirjajte 5 minuta. Dodajte celer i paprike, pa uz miješanje pirjajte i njih 4 do 5 minuta, da povrće omekša. Umiješajte češnjak i 2 žličice cahun mješavine i sve popržite. Dodajte rižu i kratko popržite pa usitnjene pelate s umakom i temeljac.
  5. Umiješajte meso i kobasice i nakon što sve zakuha, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte otprilike 10-ak minuta. Nakon toga dodajte i repove škampa, pa kuhajte poklopljeno na vrlo laganoj vatri idućih 5 minuta ili dok škampi ne promijene boju, a riža potpuno omekša. Samo po potrebi dodajte još manju količinu vode ili temeljca.
  6. Servirajte posuto nasjeckanim zelenim dijelovima mladog luka.