×
×
Jesensko varivo s povrćem i kobasicama
Na žlicu

Jesensko varivo s povrćem i kobasicama

Pojavom hladnijih dana traži se ‘žlica više’ nečega toplog, brzog i zasitnog. Neka to bude ovo jednostavno varivo s kupusom i kobasicama po vašem izboru.

Iako nitko od nas (naročito dalmatinaca s prebivalištem na kontinentu) to ne želi priznati, ljeto je itekako gotovo. Radijatori veselo cvile, ljetna garderoba seli se na donje police ormara, priroda pomalo gubi svoje šarene, sunčane boje, a iz kuhinja se sve više šire mirisi teže i zasitnije hrane.

Osobno se teško mirim s onom stavkom o ormarima, a pjesma radijatora mi opako ide na živce, no iskreno se veselim svemu onome što u narednom, hladnom periodu slijedi u kuhinji.

Neka mi oproste svi moji dalmatinski preci, no ja sam ipak dijete od mesa i začinjenog. Još ako je na žlicu, ajme meni!

Sljedeći je recept je jedno od mojih najdražih jesenskih grešnih zadovoljstava, u rangu finog fažola (op.a. graha) sa suhim i maništrom, na žlicu. Jesti dok je toplo (iako je jednako fino i kad se ohladi), poželjno pred vikend i kraj otvorenog prozora.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kranjska kobasica

Priprema:

  1. Prije svega, sve navedene sastojke isjeckajte na šnite i komadiće (špek i luk usitnite, ostalo režite na oblike i veličine kakve želite).
  2. Nasjeckani špek zagrijte na tavi, dodajte usitnjenu kapulu i prodinstajte. Isto učinite s mrkvom.
  3. Dodajte kupus, cvjetaču i brokulu, začinite i prelijte vodom. Smanjite vatru i ostavite da se krčka na lagano dok mrkva i kupus skroz ne omekšaju (povremeno podlijevajte vodom, da ne ostane na suhom). Po potrebi dodajte još začina.
  4. Kad su mrkva i kupus dovoljno mekani, dodajte kobasice i ostavite da se kuha još par minuta dok kobasice skroz ne omekšaju.
  5. U ovaj 'bazni' recept, ukoliko želite, slobodno možete dodati nasjeckane krumpire, leću, slanutak ili koje god povrće više volite. Što više i raznovrsnije, to bolje i ukusnije.