×
×
Junetina – dokazano najzdraviji sastojak za sendvič
Meso i zdravlje

Junetina – dokazano najzdraviji sastojak za sendvič

Mnogi će prvo pomisliti na puretinu ili piletinu, ali sastojak najzdravijeg sendviča je ipak junetina, dokazali su znanstvenici s Harvarda

Riječ sendvič i zdravlje u istoj rečenici kod mnogih izazivaju nevjericu. Kroz godine, sendviči su došli na loš glas, kao brzo i mahom nezdravo rješenje ‘kad ne znate što bi drugo’ ili kad imate manjak vremena. Drugi razlog je taj što su sendviči često sastavni dio fast food kulture koja koristi brojne nezdrave sastojke, razne aditive, pojačivače okusa, nepotrebne masnoće i kombinacije koje ne rade ništa drugo osim štete vašem tijelu.

Sendvič ipak može biti dio zdrave prehrane. Dapače, može biti jedno od najzdravijih jela, ako ga pripremate prateći neka pravila, ali i znanstvena saznanja.

Najzdravije meso za sendvič?

Kad se postavi pitanje koje je najzdravije meso za sendvič, mnogi će odmah pomisliti na puretinu i piletinu. I bit će u krivu. 2010. godine, “Harvard School of Public Health” objavila je kako je upravo junetina najzdravije meso za sendvič.

Harvardski znanstvenici otkrili su rezultate 20 provedenih studija u kojima je sudjelovalo više od 1,2 milijuna ljudi. Cilj je bio ispitati povezanost između crvenog mesa i srčanih bolesti. Otkriveno je da osobe koje konzumiraju crveno meso imaju 19 posto više šansi razviti dijabetes i 42 posto više šansi za dobivanje neke od srčanih bolesti.

Ali, uzrok tih zaključaka ne leži u mesu.

Istraživanja su pokazala kako nije mast u mesu razlog zbog kojih ljudi obolijevaju, već soli i dodaci. Stručnjaci stoga savjetuju, kad želite pripremiti zdrav sendvič s mesom, koristite kvalitetnu, probranu  junetinu. U istoj ćete pronaći odličan izvor cinka, vitamina B-12, željeza i selenijuma.

Junetina sadrži i brojne zdrave masnoće i kiseline koje nećete pronaći u drugim vrstama mesa (poput puretine i piletine), a koje će aktivirati vaše ‘umami’ okusne receptore – one koji su odgovorni za intenzivne, prijatne okuse.

Od ostalih sastojaka za zdravi sendvič, najvažniji je odabir kruha. Uvijek birajte one od cjelovitog zrna, nauštrb svih ostalih vrsta kruha, ali na korist vlastitog zdravlja. Od salate koje dodajete u sendvič, najbolji izbor je rajčica koja sadrži vitamin C te friško narezani luk i zelena salata.