Junetina s graškom i noklicama

2019

Sastojci

  • 500 g junetine od vrata ili lopatice
  • 2 veće glavice luka
  • 1 veća mrkva
  • 2-3 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • 1 žličica timijana ili majčine dušice
  • 300 g smrznutog graška
  • ulje ili svinjska mast
  • 1-1,5 govedskog temeljca ili mlake vode
  • peršin
  • ZA NOKLICE:
  • 1 jaje
  • malo soli
  • par kapi ulja
  • 2-3 žlice brašna
7 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Junetina s graškom i noklicama

U "jednolončanice", odnosno jela iz jednog lonca, koja se vole bez obzira na godišnje doba (i godine) svakako se može uvrstiti junetina s graškom i noklicama.

Kad novogodišnje pečenke svih vrsta utihnu, a i sarma je već optrčala tko zna koji počasni krug, vrijeme je za žlicu. Nešto što će odmoriti trbuščić, ali nas istovremeno i ugrijati.

Takvima se obično najbolje pokažu kojekakvi ujušci, ajngemahteci, odnosno “jednolončanice”, u koje u širom smislu možemo ubrojiti i junetinu s graškom i noklicama.

Negdje između gulaša i juhe, nepogrešivo će ugrijati i probuditi nostalgiju za kuhinjom naših baka.

junetina-s-graskom-i-noklicama-02

Priprema:

Meso skinite s kosti ako koristite juneći vrat. Očistite ga od žilica i narežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Mrkvu narežite na tanke kolutove ili kockice.

Na ugrijanoj masnoći pržite luk da postane staklast i omekša. Dodajte meso narezano na kockice i pržite da sa svih strana promijeni boju, a zatim smanjite vatru i pirjajte na laganoj vatri dok sva tekućina koju je meso otpustilo ne ispari i meso se počne ponovo pržiti.

Sad dodajte nasjeckanu mrkvu koju kratko popržite. Dodajte i češnjak, promiješajte dva tri puta da češnjak pusti miris pa dodajte sol, papar, mljevenu papriku i timijan.

Sve dobro promiješajte da se kratko poprži i zalijte temeljcem samo toliko da prekrije sadržaj. Pričekajte da zakuha, pa smanjite vatru i kuhajte, po potrebi podlijevajući temeljcem ili mlakom vodom, otprilike 45 minuta do sat vremena ili dok meso gotovo potpuno ne omekša.

Za to vrijeme pripremite tijesto za noklice. Jaje vilicom ili pjenjačom istucite sa solju i par kapi ulja. Dodavajte brašno, miješajući, jednu po jednu žlicu da dobijete još uvijek relativno rijetko tijesto, ali ne tekuće. Ostavite sa strane da odstoji dok se meso ne skuha.

Kad je meso već gotovo kuhano, dodajte smrznuti grašak. Nakon što jelo ponovo zakuha, počnite polako ukuhavati noklice. One višestruko povećaju obujam kuhanjem, pa odaberitu najmanju moguću žlicu koju možete naći ili grabite samo pola čajne žlice tijesta koje polako spuštajte u jelo koje ključa.

Ako vam se noklica raspala, dodajte tijestu još malo brašna. Ako vam se tijesto učini prezbijeno i tvrdo, dodajte malo mlake vode. Nakon što ste u jelo spustili sve noklice, smanjite vatru, pa kuhajte još 5 minuta, poklopite i ostavite da kratko odstoji.

Servirajte posuto sitno sjeckanim peršinom.

Vezani članci