Lomo saltado peruansko je jelo s junetinom i povrćem koje porijeklo vuče iz azijske kuhinje. Ovo stir fry jelo odlično se pokazalo i u društvu marinirane svinjske pisanice ili lungića.
Stir fry je način pripremanja hrane pri kojem se sastojci, prethodno narezani na komade veličine zalogaja, brzo i uz neprestano miješanje prže. Takvom pripremom dobijemo mekane, sočne, ne prekuhane ili prepržene komade mesa te hrskavo, polusirovo povrće.
SASTOJCI
Priprema:
- Ako meso marinirate sami u mješavini češnjaka i začinskog bilja, učinite to dan ranije da odstoji. Nakon toga ga narežite na rezance veličine zalogaja. Učinite to i s povrćem. Luk i češnjak narežite na tanke ploške, paprike i feferon na rezance, a rajčice na kriške.
- U woku ili prikladnoj tavi, ugrijte ulje pa dodajte komade mesa, neprestano miješajući dok se prže i pržite 10-15 minuta. Veću količinu mesa radije pržite u dva navrata, da se ne počne kuhati. Kad meso dobije zlatnu koricu, premjestite sve na topli tanjur.
- Na karmeliziranu masnoću koja je ostala, (po potrebi dodajte još kap ili dvije ulja) dodajte luk, paprike, češnjak i ljutu papričicu pa ispržite i njih, neprestano miješajući, toliko da omekšaju i pokupe sokove preostale od mesa, otprilike 5-7 minuta.
- Dodajte narezane rajčice pa sve dobro promiješajte. Vratite k povrću meso, umiješajte u prah smrvljene kim i korijander, dodajte ocat i soja sos i sve još jednom nježno promiješajte da se sastojci prožmu.
- Dotjerajte po potrebi solju i paprom i umiješajte sitno sjeckani peršin i ploške mladog luka. Poslužite uz kuhanu ili prženu rižu.