Lomo saltado: Lungić u tavi s povrćem

2014

Sastojci

  • marinirani svinjski lungić
  • ulje
  • 2 srednje velika luka, narezana na tanke ploške
  • 1-2 paprike babure različitih boja narezane na rezance
  • 2-3 češnja češnjaka narezanog na tanke ploške
  • ljuti feferon ili papričica narezan na tanke rezance
  • 2-3 velike svježe rajčice narezane na kriške
  • po 2 žličice kima i korijandera u mužaru usitnjenih u prah
  • 3 žlice balzamičnog octa
  • 2 žlice soja sosa
  • sol, papar
  • vezica sitno nasjeckanog peršinova lista
  • 2-3 tanka mlada luka narezana na ploške
18 Siječanj 2014, Komentari: 4

Iako se izvorno radi s junetinom, peruanski 'lomo saltado' odličan je i kad ga pripremate s mariniranom svinjskom pisanicom ili lungićem.

Lomo saltado peruansko je jelo s junetinom i povrćem koje porijeklo vuče iz azijske kuhinje. Stir fry način pripremanja hrane, pri kojem se sastojci, prethodno narezani na komade veličine zalogaje, brzo i uz neprestano miješanje prže, zbog svoje je jednostavnosti, ali i činjenice da takvom pripremom dobijemo mekane, sočne, ne prekuhane ili prepržene komade mesa, uz hrskavo, polusirovo povrće, našao svoje poklonike i stekao popularnost diljem svijeta, pronašao svoje mjesto u mnogim nacionalnim kuhinjama koje ga do tada nisu poznavale, te tako doprinio trendu spajanja različitih kuhinja.

Izvorno se radi s junetinom, ali se odlično pokazalo i u društvu marinirane svinjske pisanice ili lungića.

pork-lomo-saltado-1

Priprema:

Ako meso marinirate sami u mješavini češnjaka i začinskog bilja, učinite to dan ranije da odstoji. Nakon toga ga narežite na rezance veličine zalogaja. Učinite to i s povrćem. U woku ili prikladnoj tavi, ugrijte ulje pa dodajte komade mesa, neprestano miješajući dok se prže i pržite 10-15 minuta.

Veću količinu mesa radije pržite u dva navrata, da se ne počne kuhati. Kad meso dobije zlatnu koricu, premjestite sve na topli tanjur, a na karameliziranu masnoću koja je ostala, (po potrebi dodajte još kap ili dvije ulja) dodajte luk, paprike, češnjak i ljutu papričicu pa ispržite i njih, neprestano miješajući, toliko da omekšaju i pokupe sokove preostale od mesa, otprilike 5-7 minuta.

Dodajte narezane rajčice pa sve dobro promiješajte. Vratite k povrću meso, umiješajte u prah smrvljene kim i korijander, dodajte ocat i soja sos i sve još jednom nježno promiješajte da se  sastojci prožmu.

Dotjerajte po potrebi solju i paprom i umiješajte sitno sjeckani peršin i ploške mladog luka.

Poslužite uz kuhanu ili prženu rižu.

Vezani članci