Lomo saltado: Lungić u tavi s povrćem

2014

Sastojci

  • marinirani svinjski lungić
  • 2 srednje velika luka
  • 1-2 paprike babure
  • 2-3 češnja češnjaka
  • ljuti feferon ili papričica
  • 2-3 velike rajčice
  • 2 žličice kima u prahu
  • 2 žličice korijandera u prahu
  • 3 žlice balzamičnog octa
  • 2 žlice soja sosa
  • sol, papar
  • vezica sitno nasjeckanog peršinova lista
  • 2-3 tanka mlada luka
18 Siječanj 2014, Komentari: 4

Iako se izvorno radi s junetinom, peruanski lomo saltado odličan je i kad ga pripremate s mariniranom svinjskom pisanicom ili lungićem.

Lomo saltado peruansko je jelo s junetinom i povrćem koje porijeklo vuče iz azijske kuhinje. Ovo stiry fry jelo odlično se pokazalo i u društvu marinirane svinjske pisanice ili lungića.

Stir fry je način pripremanja hrane pri kojem se sastojci, prethodno narezani na komade veličine zalogaja, brzo i uz neprestano miješanje prže. Takvom pripremom dobijemo mekane, sočne, ne prekuhane ili prepržene komade mesa te hrskavo, polusirovo povrće.

lomo-saltado-detalj

Priprema:

Ako meso marinirate sami u mješavini češnjaka i začinskog bilja, učinite to dan ranije da odstoji. Nakon toga ga narežite na rezance veličine zalogaja.

Učinite to i s povrćem. Luk i češnjak narežite na tanke ploške, paprike i feferon na rezance, a rajčice na kriške.

U woku ili prikladnoj tavi, ugrijte ulje pa dodajte komade mesa, neprestano miješajući dok se prže i pržite 10-15 minuta.

Veću količinu mesa radije pržite u dva navrata, da se ne počne kuhati. Kad meso dobije zlatnu koricu, premjestite sve na topli tanjur.

Na karameliziranu masnoću koja je ostala, (po potrebi dodajte još kap ili dvije ulja) dodajte luk, paprike, češnjak i ljutu papričicu pa ispržite i njih, neprestano miješajući, toliko da omekšaju i pokupe sokove preostale od mesa, otprilike 5-7 minuta.

Dodajte narezane rajčice pa sve dobro promiješajte. Vratite k povrću meso, umiješajte u prah smrvljene kim i korijander, dodajte ocat i soja sos i sve još jednom nježno promiješajte da se  sastojci prožmu.

Dotjerajte po potrebi solju i paprom i umiješajte sitno sjeckani peršin i ploške mladog luka.

Poslužite uz kuhanu ili prženu rižu.

Vezani članci