×
×
Lomo saltado: Lungić u tavi s povrćem
Iz tave

Lomo saltado: Lungić u tavi s povrćem

Iako se izvorno radi s junetinom, peruanski lomo saltado odličan je i kad ga pripremate s mariniranom svinjskom pisanicom ili lungićem.

Lomo saltado peruansko je jelo s junetinom i povrćem koje porijeklo vuče iz azijske kuhinje. Ovo stir fry jelo odlično se pokazalo i u društvu marinirane svinjske pisanice ili lungića.

Stir fry je način pripremanja hrane pri kojem se sastojci, prethodno narezani na komade veličine zalogaja, brzo i uz neprestano miješanje prže. Takvom pripremom dobijemo mekane, sočne, ne prekuhane ili prepržene komade mesa te hrskavo, polusirovo povrće.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Marinirani svinjski

Priprema:

  1. Ako meso marinirate sami u mješavini češnjaka i začinskog bilja, učinite to dan ranije da odstoji. Nakon toga ga narežite na rezance veličine zalogaja. Učinite to i s povrćem. Luk i češnjak narežite na tanke ploške, paprike i feferon na rezance, a rajčice na kriške.
  2. U woku ili prikladnoj tavi, ugrijte ulje pa dodajte komade mesa, neprestano miješajući dok se prže i pržite 10-15 minuta. Veću količinu mesa radije pržite u dva navrata, da se ne počne kuhati. Kad meso dobije zlatnu koricu, premjestite sve na topli tanjur.
  3. Na karmeliziranu masnoću koja je ostala, (po potrebi dodajte još kap ili dvije ulja) dodajte luk, paprike, češnjak i ljutu papričicu pa ispržite i njih, neprestano miješajući, toliko da omekšaju i pokupe sokove preostale od mesa, otprilike 5-7 minuta.
  4. Dodajte narezane rajčice pa sve dobro promiješajte. Vratite k povrću meso, umiješajte u prah smrvljene kim i korijander, dodajte ocat i soja sos i sve još jednom nježno promiješajte da se  sastojci prožmu.
  5. Dotjerajte po potrebi solju i paprom i umiješajte sitno sjeckani peršin i ploške mladog luka. Poslužite uz kuhanu ili prženu rižu.