Iako smo svi skloni lamentirati o tome kako po ovim vrućinama, osim pokojeg komada mesa s roštilja, živimo isključivo na voću i salatama, istina je uvijek malo šarenija.
Ovo je idealan recept za dane kad biste ipak dodali još nešto onim zdravim salaticama. Aromatično i kremasto, još uvijek dovoljno lagano, pogotovo uz salatu kao prilog, a ipak sasvim konkretno mesno jelo.
I ne manje važno, dok vani i cvrčci od vrućine padaju u nesvijest, gotovo za nepunih pola sata, što će vam pružiti vrhunski užitak uz minimum stajanja uz štednjak.
Pravi ljetni comfort food, koji ne ostavlja osjećaj težine.
SASTOJCI
Priprema:
- Svinjski file po potrebi očistite od opni pa narežite na medaljone debljine otprilike 3 cm. Posolite ih i popaprite, lagano nakapajte uljem pa ostavite na sobnoj temperaturi dok vi pripremate ostalo.
- Krumpire birajte što manje, okruglastije. Ako su jako mladi, samo ih operite. U suprotnom ih ogulite i narežite na manje komade. Mrkvu operite i ogulite pa dijagonalno narežite na ploške. Luk sitno nasjeckajte. Češnjak ogulite i ostavite cijele češnjeve. Treba vam 10-15 češnjeva češnjaka.
- Na tavu dodajte masnoću po izboru, pričekajte da se ugrije do srednje jakosti, pa stavite krumpire i mrkvu. Posolite i popaprite i pržite 15-ak minuta, povremeno miješajući.
- Zatim u tavi napravite mjesta, pa dodajte medaljone koje pržite s obje strane po 2-3 minute, da se ulovi zlatna korica. Zatim meso izvadite, dodajte sjeckani luk i češnjak i nastavite pržiti, povremeno miješajući, dok luk omekša i lagano promijeni boju.
- Dodajte majčinu dušicu, kratko pržite da pusti miris, a odmah zatim i žlicu brašna pa miješajte da se brašno preprži. Sve zalijte temeljcem ili mlakom vodom, do srednje gustoće. Smanjite vatru i kuhajte 10-15 minuta da se umak zgusne, a krumpir potpuno skuha. Po potrebi podlijevajte s još temeljca ili vode.
- Pred sam kraj vratite meso u tavu i još vrlo kratko kuhajte da se meso obloži umakom. Servirajte posuto peršinom, uz osvježavajuću salatu.