×
×
Lungić s mladim krumpirima u umaku od češnjaka
Iz tave

Lungić s mladim krumpirima u umaku od češnjaka

Aromatično i kremasto, a brzo gotovo. Za manje od pola sata uživat ćete u finom komadu mesa i povrću u umaku od češnjaka.

Iako smo svi skloni lamentirati o tome kako po ovim vrućinama, osim pokojeg komada mesa s roštilja, živimo isključivo na voću i salatama, istina je uvijek malo šarenija.

Ovo je idealan recept za dane kad biste ipak dodali još nešto onim zdravim salaticama. Aromatično i kremasto, još uvijek dovoljno lagano, pogotovo uz salatu kao prilog, a ipak sasvim konkretno mesno jelo.

I ne manje važno, dok vani i cvrčci od vrućine padaju u nesvijest, gotovo za nepunih pola sata, što će vam pružiti vrhunski užitak uz minimum stajanja uz štednjak.

Pravi ljetni comfort food, koji ne ostavlja osjećaj težine.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 min
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski file

Priprema:

  1. Svinjski file po potrebi očistite od opni pa narežite na medaljone debljine otprilike 3 cm. Posolite ih i popaprite, lagano nakapajte uljem pa ostavite na sobnoj temperaturi dok vi pripremate ostalo.
  2. Krumpire birajte što manje, okruglastije. Ako su jako mladi, samo ih operite. U suprotnom ih ogulite i narežite na manje komade. Mrkvu operite i ogulite pa dijagonalno narežite na ploške. Luk sitno nasjeckajte. Češnjak ogulite i ostavite cijele češnjeve. Treba vam 10-15 češnjeva češnjaka.
  3. Na tavu dodajte masnoću po izboru, pričekajte da se ugrije do srednje jakosti, pa stavite krumpire i mrkvu. Posolite i popaprite i pržite 15-ak minuta, povremeno miješajući.
  4. Zatim u tavi napravite mjesta, pa dodajte medaljone koje pržite s obje strane po 2-3 minute, da se ulovi zlatna korica. Zatim meso izvadite, dodajte sjeckani luk i češnjak i nastavite pržiti, povremeno miješajući, dok luk omekša i lagano promijeni boju.
  5. Dodajte majčinu dušicu, kratko pržite da pusti miris, a odmah zatim i žlicu brašna pa miješajte da se brašno preprži. Sve zalijte temeljcem ili mlakom vodom, do srednje gustoće. Smanjite vatru i kuhajte 10-15 minuta da se umak zgusne, a krumpir potpuno skuha. Po potrebi podlijevajte s još temeljca ili vode.
  6. Pred sam kraj vratite meso u tavu i još vrlo kratko kuhajte da se meso obloži umakom. Servirajte posuto peršinom, uz osvježavajuću salatu.