Čini se da postoji razlog zašto su meso i pivo najbolja kombinacija u sezoni roštiljanja! Naime, prema nedavnom istraživanju tima znanstvenika iz Portugala, mariniranje mesa u pivu je odlična metoda smanjenja nastanka kancerogenih policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAU) na mesu tijekom pečenja na roštilju.
Zdravstveni stručnjaci općenito preporučaju izbjegavanje izlaganje ovim ugljikovodicima koji se stvaraju kad masnoća s mesa kapa po vrućem ugljenu tijekom pečenja. Glavni razlog je nastanak raka i tumora te reproduktivnih poteškoća.
U istraživanju portugalskih znanstvenika rado bismo i sami sudjelovali! Naime, ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine. Kontrolna skupina je jela nemarinirane svinjske odreske dok su ostale tri skupine jele svinjetinu ‘pacanu’ tri sata u tri različite vrste piva – pilsner, bezalkoholno pivo i crno pivo.
Crno pivo je odnijelo pobjedu u odnosu na ostale dvije vrste, smanjivši količinu PAU – a za čak 53%! Vjerujemo da je meso u marinadi od crnog piva imalo i najbolji okus.
Bezalkoholno pivo je smanjilo količinu štetnih ugljikovodika za 25%, a pilsner za samo 13%.
Dakle, kod sljedećeg roštiljanja imajte pri ruci bocu crnog piva, u zdravstvene svrhe, naravno.