×
×
Znate li kako koristiti mast od pečenja slanine
Meso i zdravlje

Znate li kako koristiti mast od pečenja slanine

Bake su znale i čuvale tajnu božanstvenog okusa brojnih jela. Domaća mast nastala pečenjem slanine koja bi se potom čuvala i upotrijebila u pripremi jela dajući im mesnat i pamtljiv okus.

Koliko vas pamti iz djetinjstva plastičnu posudicu ili staklenku punu masti koja je uvijek stajala uz bakin ili mamin štednjak? Mast bi polako nestajala, no vječno zamrljana staklenka bi se magično napunila nakon nekog vremena. Prilikom pečenja slanine ili nekog drugog komada mesa na masti, baka bi vikala kako se mast ne smije bacati niz odvod jer će oštetiti cijevi, već se mora čuvati i iznova koristiti.

Nije bilo toliko do cijevi koliko do činjenice da je mast od pečenja slanine i/ili mesa najbolji tajni sastojak za ‘popravljanje’ okusa većini jela. Slavonci će zaobići začinske trave u širokom luku i svoja najdraža jela ‘začiniti’ žličicom ove masti.

Vremena se mijenjaju pa tako i kulinarski trendovi, no neke stvari su evergreen s razlogom. Mast od pečenja slanine je jedna od njih. S obzirom da se životinjske masnoće mogu iznova koristiti, razmislite o ‘recikliranju’ masnoće koja vam je ostala nakon pečenja mesa, odnosno slanine.

Kako sačuvati mast nakon pečenja?

Za početak ispecite slaninu na masti u tavi. Izvadite ispečenu slaninu i pustite da se tava malo ohladi, oko pola sata.

Za to vrijeme pojedite svoje hrskave trake slanine, a zatim pripremite čistu teglicu ili keramičku posudu s poklopcem.

mast-od-pecenja-slanine-staklenka
Pričekajte da se mast ohladi pa tek onda zatvorite staklenku.

Mast pažljivo procijedite kroz fino cjedilo ulijevajući ga odmah u staklenku. Procjeđivanjem ćete dobiti čistu mast, bez zagorjelih komadića slanine.

Pričekajte da se mast ohladi i stvrdne pa tek onda zatvorite staklenku poklopcem.

Gdje čuvati teglicu sa ‘zlatom’?

Ako poput svoje bake čuvate staklenku pokraj štednjaka, odnosno na sobnoj temperaturi, računajte da će se vrlo brzo užegnuti.

Igrajte na sigurno; mast čuvajte u hladnjaku i možete je koristiti doslovno dok je ne potrošite. Mast je na sobnoj temperaturi mekana i tekuća, a čuvanjem u hladnjaku dobiva tvrdu strukturu i finu konzistenciju koja omogućava lakše mjerenje ‘na žlicu’ i razmazivanje.

Mast od pečenja slanine također možete zamrznuti na neodređeno vrijeme. Praktično je razdijeliti mast u porcije veličine jušne ili čajne žlice tako da je odmah možete dodati jelima prilikom kuhanja.

Kako koristiti mast od pečenja slanine

Ova mast je jedna od najukusnijih masnoća. Jedna žličica masti ima samo 38 kalorija, a upravo ta žličica daje mesnati, dimljeni i onaj ‘mmmm’ (tzv. umami) okus jelima.

Koristi se za pečenje, umjesto ili u kombinaciji s uljima, ili se dodaje jelima kako bi im se poboljšao okus. Probajte ispeći jaja na ovoj masti i garantirano ćete polizati tanjur!

Dodajte ga grahu i riži, većini povrća poput mahuna, kelja ili špinata, a krumpir će ga naprosto obožavati kao i vaši kalupi za pečenje kruha koje ćete premazati tankim slojem masti prije pečenja.

Ako vam kažemo da možete ispeći kokice na ovoj masti, vjerujte nam na riječ.