Za mene je palenta, ili žganci po domaći, uvijek predstavljala jelo koje će me zasititi, ali u kojem neću pretjerano uživati. Nužno zlo bakine kuhinje.
U najbržem obliku pripreme žganaca, gdje se samo skuhaju i posluže, većina kuhara se boji ubaciti malo začina i tako palentu iz priloga bez okusa transformirati u nešto puno više. Iznenadili bi se što žličica soli prilikom kuhanja može učiniti i za najobičniju palentu.
Zbog svega navedenog danas vam predstavljam jednu prigorsku varijaciju meni dragog recepta s aromatiziranom hrskavom palentom, mljevenim mesom i dimljenim sirom.
SASTOJCI
ZA PALENTU:
ZA MESNI UMAK:
Priprema:
- Tri režnja češnjaka usitnite i lagano ih prepržite do zlatne boje na žlici ulja. Kada je češnjak gotov prelijte ga s 6 dcl vode i dodajte žličicu soli. Pustite vodu da zakipi i tada dodajte 160 g palente. Stalnim miješanjem pričekajte par minuta da se palenta zgusne te je odložite sa strane.
- Odmah nakon odlaganja, u palentu stavite 50 g sitno naribanog parmezana i punu šaku sitno nasjeckanog peršina. Dobro sve promiješajte i izlijte palentu na masni papir za pečenje u protvan dimenzija 21x25 cm.
- Ostavite je par minuta vani da prestane isparavati, a zatim palentu stavite u hladnjak na barem sat vremena da se stvrdne. Dok se palenta hladi možete lagano krenuti s pripremom mljevenog mesa.
- Nasjeckajte mladi luk, ili obični ako nemate mladi, na sitne trakice i lagano ga prepržite na žlici ulja. Na pola prženja, taman kada luk počne biti mekan, dodajte 260 g mljevene svinjetine te je nastavite dinstati 'na suho' dok ne promjeni boju.
- Zatim dodajte 400 ml pasirane rajčice, 2 žličice soli, 0,5-1 žličice čilija (ovisno koliko začinjeno jelo želite imati), 2 žličice suših vrganja za poseban 'štih' jelu i 3 žličice crvene paprike. Kad radim s mljevenim mesom, uvijek volim dodati malo origana i mljevenog kima, ali to ostavljam vama na odabir.
- Na srednjoj vatri kuhajte sve oko 40 minuta i ostavite sa strane desetak minuta kada je gotovo kako bi se umak zgusnuo.
- Palenta bi trebala biti dovoljno čvrsta sada pa je izvadite van na radnu površinu i podijelite s nožem na 4 jednaka pravokutnika.
- Stavite palentu na novi papir za pečenje i pecite je na 200 °C 10-15 minuta s jedne strane, zatim je izvadite okrenite i još je toliko pecite i s druge strane. Kada dobije lijepu zlatnu boju i bude hrskava (puca) na dodir znate da je spremna.
- Na palentu stavite mljeveno meso s umakom, a preko svega naribani dimljeni sir. Da bi završili jelo stavite sve još jednom u pećnicu na 10 minuta i 220 °C, dovoljno da se sir rastopi.
- Jelo poslužite odmah dok je palenta još hrskava izvana, a tekuća u sredini, a meso i sir se još tope u ustima.