×
×
Pivska Pale ale juha s junetinom i gljivama
Na žlicu

Pivska Pale ale juha s junetinom i gljivama

Iako za ovu juhu možete koristiti bilo koje pivo, u pripremi je korišteno Pale ale zbog svoje gustoće i blage gorčine.

Naše podneblje njeguje kuhanje s vinom zbog čega imamo veliki izbor ukusnih i tradicionalnih jela koja se pripremaju s vinom.

U odnosu na vino, čini se kako kuhanje s pivom nešto manje rasprostranjeno. Polijevanje piva po mesu na roštilju ne računam.

Osobno pivo najčešće koristim prilikom pripreme marinada za meso, a često je znam koristiti i kao bazu za umake od sira.

Kao i kod kuhanja s vinom, važno je koje pivo koristite u receptima. Svako pivo ima drugačiji okus, gustoću, čak i stupanj slatkoće ili gorčine koja dođe više ili manje do izražaja kada se reducira ili ukuha u jelo.

Istovremeno predlažem da se odabir piva bazira prvenstveno na vlastitom ukusu, a ne po prijedlogu recepta jer ukusi se razlikuju, a jelo bi trebalo biti ukusno upravo vama.

Pale ale pivo korišteno u ovom receptu odabrano je zbog svoje gustoće, ali i blage oporosti koja se postiže njezinim reduciranjem u drugom koraku recepta. Tu je naravno i predivna zlatna boja juhe koja je postignuta zbog zapečenosti junetine u kombinaciji s bojom reduciranog piva.

Ako volite gušće, odnosno krem juhe, pred kraj (a prije dodavanja mesa) izblendate juhu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gulaš kocke

Priprema:

  1. Juneća prsa odvojite od kosti, uklonite masnoću i narežite ih na manje komade. Kosti i masnoću nemojte baciti već ih sačuvajte za pripremu temeljca za buduće juhe. Alternativno, koristite juneće gulaš kocke. Mesu dodajte žlicu maslinovog ulja, dvije žlice brašna i sve dobro promiješajte.
  2. Zagrijte žlicu maslinovog ulja u dubokom loncu. Kada je ulje vruće, dodajte junetinu i naglo je zapecite sa svih strana. Junetinu prepecite da dobije lijepu boju, ali pazite da meso ostane srednje pečeno. Oko 4-5 minuta na srednje jakom plamenu će biti dovoljno. Kad je gotovo, meso odložite na tanjur.
  3. U isti lonac dodajte ponovno žlicu maslinovog ulja, a zatim luk narezan na polumjesece i gljive na ploškice. Uz povremeno miješanje, dinastajte sve dok luk ne postane proziran, a gljive ne omekšaju.
  4. Luk i gljive prelijte Pale ale pivom i dovedite sve namirnice do vrenja. Kada juha zavrije nastavite je kuhati na slabijem plamenu oko 10 minuta, dok pivo djelomično ne ispari.
  5. Dodajte na ploške narezani češnjak, žlicu brašna, grubo sjeckan list peršina, sol i papar. Zatim sve prelijte goveđim temeljcom.
  6. Juhu ponovno dovedite do vrenja nakon čega je potrebno smanjiti plamen, i nastaviti je kuhati barem 20 minuta. Za vrijeme kuhanja nekoliko puta isprobajte okus juhe i po želji dodajte još začina ako je potrebno.
  7. Kada je juha gotova, i zadovoljni ste okusom, sklonite je sa štednjaka i u nju vratite junetinu. Junetinu je potrebno ostaviti desetak minuta u kipućoj juhi prije posluživanja kako bi se ona do kraja termički obradila, i kako bi istovremeno svaki komad mesa ostao lagano crven u sredini. Juhu poslužite uz svježa peciva i hladno pivo.