Naše podneblje njeguje kuhanje s vinom zbog čega imamo veliki izbor ukusnih i tradicionalnih jela koja se pripremaju s vinom.
U odnosu na vino, čini se kako kuhanje s pivom nešto manje rasprostranjeno. Polijevanje piva po mesu na roštilju ne računam.
Osobno pivo najčešće koristim prilikom pripreme marinada za meso, a često je znam koristiti i kao bazu za umake od sira.
Kao i kod kuhanja s vinom, važno je koje pivo koristite u receptima. Svako pivo ima drugačiji okus, gustoću, čak i stupanj slatkoće ili gorčine koja dođe više ili manje do izražaja kada se reducira ili ukuha u jelo.
Istovremeno predlažem da se odabir piva bazira prvenstveno na vlastitom ukusu, a ne po prijedlogu recepta jer ukusi se razlikuju, a jelo bi trebalo biti ukusno upravo vama.
Pale ale pivo korišteno u ovom receptu odabrano je zbog svoje gustoće, ali i blage oporosti koja se postiže njezinim reduciranjem u drugom koraku recepta. Tu je naravno i predivna zlatna boja juhe koja je postignuta zbog zapečenosti junetine u kombinaciji s bojom reduciranog piva.
Ako volite gušće, odnosno krem juhe, pred kraj (a prije dodavanja mesa) izblendate juhu.
SASTOJCI
Priprema:
- Juneća prsa odvojite od kosti, uklonite masnoću i narežite ih na manje komade. Kosti i masnoću nemojte baciti već ih sačuvajte za pripremu temeljca za buduće juhe. Alternativno, koristite juneće gulaš kocke. Mesu dodajte žlicu maslinovog ulja, dvije žlice brašna i sve dobro promiješajte.
- Zagrijte žlicu maslinovog ulja u dubokom loncu. Kada je ulje vruće, dodajte junetinu i naglo je zapecite sa svih strana. Junetinu prepecite da dobije lijepu boju, ali pazite da meso ostane srednje pečeno. Oko 4-5 minuta na srednje jakom plamenu će biti dovoljno. Kad je gotovo, meso odložite na tanjur.
- U isti lonac dodajte ponovno žlicu maslinovog ulja, a zatim luk narezan na polumjesece i gljive na ploškice. Uz povremeno miješanje, dinastajte sve dok luk ne postane proziran, a gljive ne omekšaju.
- Luk i gljive prelijte Pale ale pivom i dovedite sve namirnice do vrenja. Kada juha zavrije nastavite je kuhati na slabijem plamenu oko 10 minuta, dok pivo djelomično ne ispari.
- Dodajte na ploške narezani češnjak, žlicu brašna, grubo sjeckan list peršina, sol i papar. Zatim sve prelijte goveđim temeljcom.
- Juhu ponovno dovedite do vrenja nakon čega je potrebno smanjiti plamen, i nastaviti je kuhati barem 20 minuta. Za vrijeme kuhanja nekoliko puta isprobajte okus juhe i po želji dodajte još začina ako je potrebno.
- Kada je juha gotova, i zadovoljni ste okusom, sklonite je sa štednjaka i u nju vratite junetinu. Junetinu je potrebno ostaviti desetak minuta u kipućoj juhi prije posluživanja kako bi se ona do kraja termički obradila, i kako bi istovremeno svaki komad mesa ostao lagano crven u sredini. Juhu poslužite uz svježa peciva i hladno pivo.