×
×
Pita s kobasicom, krumpirom i porilukom
Video recepti

Pita s kobasicom, krumpirom i porilukom

Zvijezda ove otvorene slane pite je Kranjska kobasica, ali poriluk i krumpir odlična su joj pratnja.

Lisnato tijesto „boljka“ je mnogih obožavatelja ugljikohidrata, a kada s njima spojimo obožavatelje mesa – lako može nastati ovakva ukusna pita.

Na podlozi od hrskavog tijesta sastali su se poriluk, krumpir i Kranjske kobasice te uz potporu sira stvorili ovaj tart. Ako ćete ga jesti za ručak, lako će nahraniti dvije osobe, ali možete ga poslužiti i za međuobrok ili predjelo.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kranjska kobasica

Priprema:

  1. Krumpir narežite na kockice, stavite u hladnu vodu, posolite i kuhajte 10-15 minuta.
  2. Kobasice i poriluk (bijeli i svijetlo-zeleni dio) narežite na kolutiće, a svježi peršin nasjeckajte.
  3. U tavi zagrijte ulje pa dodajte kobasice i pržite ih oko 3 minute. Potom ubacite poriluk, miješajte nekoliko minuta pa podlijte bijelim vinom. Kad vino ispari, dodajte protisnuti režanj češnjaka i promiješajte.
  4. Čim češnjak zamiriše, ubacite kockice krumpira, posolite, popaprite i pospite svježim peršinom. Ako je potrebno, dodajte 2-3 žlice vode kako bi se sastojci povezali.
  5. Razmotajte lisnato tijesto i stavite ga s papirom preko okruglog kalupa promjera 20-22 cm. Ostavite krajeve tijesta da vise preko ruba kalupa. Dno kalupa izbodite vilicom.
  6. Potom na dno tijesta složite kriške sira, a na njih dodajte nadjev. Sada rubove tijesta presavijte prema unutra te ih malo razvucite kako bi se spojili ukrug.
  7. Pospite nadjev parmezanom. Razmutite jaje i njime premažite rub lisnatog tijesta. Pecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta, odnosno dok tijesto ne uhvati žuto-zlatnu boju.