×
×
Proljetna pita sa šunkom, porilukom i tikvicama
Iz pećnice

Proljetna pita sa šunkom, porilukom i tikvicama

Ostatke kuhane uskršnje šunke i jaja domišljato iskoristite i pripremite ukusnu proljetnu pitu koja je dobar kandidat za kakav piknik u prirodi ili laganu večeru.

Prilično često pripremam slane pite sa sezonskim povrćem. Ovaj put sam za punjenje odlučila koristiti kuhanu šunku koja će se sigurno naći na vašem uskršnjem stolu, zatim tikvice i poriluk te kuhana jaja. Tijesto je vrlo slično lisnatom tijestu, tako da ćete teško odoljeti ovoj sočnoj i hrskavoj proljetnoj piti.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kuhana šunka

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

Priprema:

  1. Obje vrste brašna pomiješajte sa solju, dodajte maslac narezan na listiće pa miješajte vilicom dok ne sjedinite sve sastojke i dok smjesa ne bude nalikovala krušnim mrvicama. Dodajte hladnu vodu pa brzim potezima umijesite mekano i glatko tijesto.
  2. Odvojite 2/3 tijesta pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini te obložite njime okrugli kalup za pečenje promjera 25 cm. Kalup s tijestom spremite u zamrzivač, a pećnicu uključite na 190 °C.
  3. Za to vrijeme pripremite nadjev. Bijeli dio poriluka narežite na trakice i pirjajte 10-ak minuta. Pred kraj dodajte kuhanu šunku narezanu na kockice.
  4. Jaje umutite s jogurtom, malo soli i svježe mljevenim paprom. Smjesi dodajte pirjani poriluk i šunku, naribani sir škripavac, zatim kuhana jaja - bjelanjke narežite na komadiće, a kuhane žumanjke smrvite u smjesu. Sve pažljivo promiješajte. Tikvice narežite na ploške. Preostalo tijesto razvaljajte i narežite na trakice.
  5. Tijesto u kalupu izbockajte vilicom pa pecite 10 minuta u pećnici. Izvadite iz pećnice, ulijte nadjev, tikvice na ploške posložite u krug i na kraju sve prekrijte trakicama tijesta. Pecite pitu na 190 °C oko 35-40 minuta dok kora pite ne porumeni.
  6. Poslužite pitu dok je topla, s malo jogurta, svježe mljevenog papra i sezonske salate.