Prilično često pripremam slane pite sa sezonskim povrćem. Ovaj put sam za punjenje odlučila koristiti kuhanu šunku koja će se sigurno naći na vašem uskršnjem stolu, zatim tikvice i poriluk te kuhana jaja. Tijesto je vrlo slično lisnatom tijestu, tako da ćete teško odoljeti ovoj sočnoj i hrskavoj proljetnoj piti.
SASTOJCI
ZA TIJESTO:
ZA NADJEV:
Priprema:
- Obje vrste brašna pomiješajte sa solju, dodajte maslac narezan na listiće pa miješajte vilicom dok ne sjedinite sve sastojke i dok smjesa ne bude nalikovala krušnim mrvicama. Dodajte hladnu vodu pa brzim potezima umijesite mekano i glatko tijesto.
- Odvojite 2/3 tijesta pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini te obložite njime okrugli kalup za pečenje promjera 25 cm. Kalup s tijestom spremite u zamrzivač, a pećnicu uključite na 190 °C.
- Za to vrijeme pripremite nadjev. Bijeli dio poriluka narežite na trakice i pirjajte 10-ak minuta. Pred kraj dodajte kuhanu šunku narezanu na kockice.
- Jaje umutite s jogurtom, malo soli i svježe mljevenim paprom. Smjesi dodajte pirjani poriluk i šunku, naribani sir škripavac, zatim kuhana jaja - bjelanjke narežite na komadiće, a kuhane žumanjke smrvite u smjesu. Sve pažljivo promiješajte. Tikvice narežite na ploške. Preostalo tijesto razvaljajte i narežite na trakice.
- Tijesto u kalupu izbockajte vilicom pa pecite 10 minuta u pećnici. Izvadite iz pećnice, ulijte nadjev, tikvice na ploške posložite u krug i na kraju sve prekrijte trakicama tijesta. Pecite pitu na 190 °C oko 35-40 minuta dok kora pite ne porumeni.
- Poslužite pitu dok je topla, s malo jogurta, svježe mljevenog papra i sezonske salate.