Rolana teleća plećka u umaku od bijelog vina

2016

Sastojci

  • 800 g teleće plećke
  • 1 vezica svježe kadulje
  • 5 dl bijelog vina
  • 200 g pršuta
  • 200 g maslaca
  • sol, šareni papar
  • piment
6 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Rolana teleća plećka u umaku od bijelog vina

Ova teleća rolada vas teško može iznevjeriti, bilo da se radi o 'običnom' ručku ili nekoj određenoj svečanoj prilici.

Teletina je jedna od najfinijih vrsta mesa. Na visokoj je cijeni (doslovno) zbog nježnog okusa, mekoće i manjeg udjela masnoće. No kad se napokon nađe na trpezi, onda je to u obliku male gozbe.

Priprema:

U mužaru usitnite šareni papar i piment. Teleću plećku narežite na odreske debljine 2 cm, batom za meso lagano rastucite meso te ga začinite sa soli, mješavinom pimenta i papra te rasporedite listove kadulje.

Meso zarolajte u roladu i povežite špagom kako bi zadržalo formu. Na zagrijanom ulju prepecite roladu sa svih strana kako bi se zatvorile pore, podlijte s malo vode i poklopite. Pirjajte na laganoj vatri 30 minuta, ovisno o veličini mesa.

Pred kraj dodajte bijelo vino i maslac. Gotovu roladu izvadite, a u umak dodajte prethodno preprženi pršut i po potrebi malo zgusnite.

Roladu narežite na ploške, prelijte umakom i servirajte uz karamelizirano povrće po izboru.

Vezani članci