Salata od ječma s kobasicama i batatom

2021

Sastojci

  • ZA SALATU:
  • 200 g ječma
  • 500 g batata
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice majčine dušice
  • ¼ žličice svježe mljevenog papra
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka, oguljena i zgnječena
  • 4 PIK Kranjske kobasice
  • 50 g feta sira
  • ZA SALATNI UMAK:
  • mali stručak peršina, sitno nasjeckan
  • 1 vrhom puna žličica Dijon senfa
  • 1 žličica javorovog sirupa
  • 1 žlica jabučnog octa
  • prstohvat soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
20 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za Salata od ječma s kobasicama i batatom

Bogata zimska salata koja je odlična i topla i hladna, a nije ju ni teško ponijeti na posao za gablec.

Otkrit ću vam tajnu – kobasice i batat odličan su par. Ispecite ih zajedno u pećnici uz malo začina, a kada se lijepo zarumene obilato ih posipajte feta sirom. Za pravu gozbu i cjeloviti obrok dodajte im kuhani ječam, sve dobro promiješajte i uživajte u bogatoj zimskoj salati.

Kao i svakoj salati i ovoj je na kraju potreban aromatičan i lagano kiselkasti umak pa je naš današnji prijedlog kombinacija jabučnog octa, senfa i maslinovog ulja.

Na kraju nije loše znati da je ova salata odlična i topla i hladna pa je možete pripremiti dan ranije i ponijeti na posao kao zdraviju alternativu ručku iz lokalne pekarnice.

salata-s-jecmom-kobasicama-02

Priprema:

Za salatu
Ječam operite pod mlazom hladne vode pa ga kuhajte u lagano posoljenoj, kipućoj vodi dok potpuno ne omekša. Nakon toga ga ocijedite i stavite sa strane da se ohladi.

Batat ogulite i narežite na kockice. Kockice ubacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Dodajte sol, majčinu dušicu, mljeveni papar, češnjak i maslinovo ulje. Dobro sve promiješajte.

Na kraju složite i kobasice pa sve pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok se batat ne zarumeni. Pečeno jelo izvadite iz pećnice.

Kobasice narežite na kolutiće pa ih zajedno s batatom umiješajte u kuhani ječam. Sve začinite salatnim umakom pa na kraju posipajte komadićima feta sira i sjeckanim peršinom.

Za salatni umak
U teglicu stavite senf, javorov sirup, jabučni ocat, sol i maslinovo ulje. Teglicu dobro zatvorite pa sve snažno promućkajte kako bi se sastojci povezali u emulziju.

Ovako pripremljeni umak čuvajte u hladnjaku i koristite po želji.

Vezani članci