Otkrit ću vam tajnu – kobasice i batat odličan su par. Ispecite ih zajedno u pećnici uz malo začina, a kada se lijepo zarumene obilato ih posipajte feta sirom. Za pravu gozbu i cjeloviti obrok dodajte im kuhani ječam, sve dobro promiješajte i uživajte u bogatoj zimskoj salati.
Kao i svakoj salati i ovoj je na kraju potreban aromatičan i lagano kiselkasti umak pa je naš današnji prijedlog kombinacija jabučnog octa, senfa i maslinovog ulja.
Na kraju nije loše znati da je ova salata odlična i topla i hladna pa je možete pripremiti dan ranije i ponijeti na posao kao zdraviju alternativu ručku iz lokalne pekarnice.
SASTOJCI
ZA SALATNI UMAK:
Priprema:
- Ječam operite pod mlazom hladne vode pa ga kuhajte u lagano posoljenoj, kipućoj vodi dok potpuno ne omekša. Nakon toga ga ocijedite i stavite sa strane da se ohladi.
- Batat ogulite i narežite na kockice. Kockice ubacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Dodajte sol, majčinu dušicu, mljeveni papar, češnjak i maslinovo ulje. Dobro sve promiješajte.
- Na kraju složite i kobasice pa sve pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta ili dok se batat ne zarumeni. Pečeno jelo izvadite iz pećnice.
- Kobasice narežite na kolutiće pa ih zajedno s batatom umiješajte u kuhani ječam.
- U teglicu stavite senf, javorov sirup, jabučni ocat, sol i maslinovo ulje. Teglicu dobro zatvorite pa sve snažno promućkajte kako bi se sastojci povezali u emulziju.
- Umakom prelijte salatu, posipajte komadićima feta sira i sjeckanim peršinom.