×
×
Tacosi s mariniranim ramstekom i povrćem
Recepti

Tacosi s mariniranim ramstekom i povrćem

Tacosi su najnoviji gastronomski hit u našem gradu. Kako složiti verziju s ramstekom i kako ispeći domaće tortilje, pogledajte u receptu.

Tacosi su najnoviji gastronomski hit u našem gradu. Kao i svako jelo koje se nađe na listi trenutnih hitova i oni su preplavili sve društvene mreže i samo se o njima govori. Iako sam ih imala prilike jesti u raznim varijacijama, ne smatram se stručnjakinjom za ovu temu pa sam zato odlučila malo pobliže se upoznati sa samim jelom, pričom i tradicijom.

U španjolskom jeziku ‘taco’ označava cilindrični alat koji je služio za punjenje pištolja i topova barutom. Danas se svako jelo sastavljeno od napunjene i zarolane tortilje naziva ‘taco’.

Ovo jelo predstavlja osnovu meksičke kuhinje i potpuno se uvuklo u njihovu gastronomsku kulturu. Tako je, na primjer, u Meksiku vrlo uobičajena fraza cominos untaquito/pojeli smo mali taco koju koriste kada nekome žele reći da su (već) jeli.

Tacosi se smatraju uličnom hranom, nečim što se jede na brzinu ili s nogu. Ipak, oni nisu nužno samo ulična brza hrana, u raznim verzijama i interpretacijama mogu biti dio složenih i elegantnih menija u skupocjenim restoranima.

Kada ste u Meksiku taco ćete ipak najvjerojatnije pojesti u zalogajnicama zvanim Taquerias. To su objekti brze prehrane koji na licu mjesta pripremaju sve moguće vrste mesa i ribe na grilu te ih serviraju u toplim tortiljama uz povrće i umake. Prema vrsti nadjeva, Meksikanci razlikuju tacos al carbon s grilanim mesom ili tacos de guisados s gustim i vlažnim umacima.

Ako se kod kuće odlučite pripremati druženje s tacosima na meniju, onda pripremate zabavu imenom la taquiza. Priprema tacosa za ovakvu zabavu uopće ne mora biti zahtjevna. Sve što vam je potrebno je puno različitih umaka, povrća i grilanog mesa koje vaši gosti mogu sami slagati u tortilje.

Kad sam već spomenula tortilje red je da vam napišem ponešto i o njima, ipak su one esencijalni sastojak svakog tacosa.

Tortilje se tradicionalno pripremaju od bijelog kukuruznog brašna specifičnog okusa – masa harina. Njega nije nemoguće (ali nije ni jednostavno) nabaviti kod nas, ali u nedostatku istog, tortilje slobodno zamijesite i od običnog bijelog brašna. Ako vam se baš nikako ne mijesi, onda tortilje možete jednostavno kupiti.

Tortilje za tacose trebaju biti tople, a najbolje ih je podgrijavati na običnoj tavi ili grilu. Savjet je da se ne podgrijavaju u mikrovalnim pećnicama jer na taj način gube oblik.

Kao što vidite, tacosi su neiscrpna tema o kojoj bi mogla još dugo pisati, ali zaustavit ću se na ovim osnovnim informacijama te vam prenijeti recept za moje tacose s mariniranim ramstekom i povrćem.

Pročitajte smjernice za pečenje ramsteka, a ako ste više raspoloženi za svinjsko meso napunite ih sočnom trganom svinjetinom.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 min
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Ramstek

  ZA MARINIRANI LUK:

  ZA MAJONEZU OD AVOKADA:

Priprema:

 1. Dan ranije pripremite ramsteke, natrljajte ih solju i kajenskom paprikom pa ih stavite u posudu i prelijte s dosta ulja. Ostavite ih tako u hladnjaku preko noći.
 2. Sutradan izvadite meso iz hladnjaka kako bi se temperiralo na sobnoj temperaturi. Zatim ga pecite na dobro zagrijanoj gril tavi po nekoliko minuta sa svake strane do željene temperature. Pečeno meso odmah prebacite na dasku, prekrijte ga folijom te ga ostavite nekoliko minuta da se sokovi slegnu.
 3. Na tavi na kojoj ste pekli meso sada kratko prepecite paprike narezane na trakice. Kada omekšaju stavite ih sa strane.
 4. Sada na tavu stavite tortilje pa i njih pecite vrlo kratko, samo kako bi dobile boju s obje strane. Pečene tortilje prebacite na valjak za tijesto ili na bilo koji drugi cilindrični predmet. Ovo radimo kako bi se polagano ohladile i zadržale oblik lađica koji je zgodan za serviranje. Ako ne želite hrskave tacose onda pečene tortilje odmah prekrijte krpom kako bi ostale mekane.
 5. Ramsteke sada narežite na tanke trakice pa zatim njima napunite svaku tortilju. Dodajte pečene paprike, marinirani luk, majonezu od avokada, sir i rotkvice te na kraju sve posipajte listićima korijandera. Poslužite dok je još toplo.
 6. Za marinirani luk - glavicu luka ogulite i narežite na tanke trakice. Posipajte luk 1 žličicom soli i malo ga zgnječite rukama kako bi brže otpustio sokove. Prekrijte luk vinskim octom, poklopite i ostavite tako u hladnjaku jedan dan prije posluživanja.
 7. Nakon prvog dana luk prebacite u sterilizirane teglice, dobro ga zatvorite te ga pospremite u hladnjak. Možete ga koristiti više dana, po potrebi.
 8. Za majonezu od avokada - zreli avokado prepolovite, odstranite mu košticu te pomoću žlice odvojite meso od kore. Ubacite meso avokada u visoku posudu prikladnu za štapni mikser. Štapnim mikserom pretvorite avokado u glatku kremu. Dodajte mu sol i limunov sok te na vrh natočite maslinovo ulje.
 9. Pomoću štapnog miksera pomiješajte sve sastojke, baš kao i kod izrade klasične majoneze, kada se sastojci spoje prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.