×
×
Tartar biftek: Tajna pripreme je u detaljima
Recepti

Tartar biftek: Tajna pripreme je u detaljima

Tartarski biftek nije “samo” jelo već svojevrsni ritual što ga čini posebno atraktivnim dok tajna dobre pripreme leži u detaljima.

Iako možemo reći da tartarski biftek ne uživa istu popularnost kao u devedesetim godinama, teško je osporiti da na spomen ovog jela svim gastro hedonistima narastu zazubice.

Tatarski biftek nije “samo” jelo već svojevrsni ritual što ga čini posebno atraktivnim dok tajna dobre pripreme leži u detaljima.

Za početak je to odabir komada mesa (juneći file) i način usitnjavanja tog mesa. Naime, tartarski ne smije ličiti na paštetu. Naravno, tu je i kombinacija začina i ne najmanje važno – priprema pred gostima i prezentacija jela.

Kako izgleda tartarski iz mojih gladnih snova možete pročitati u receptu u nastavku.

Predlažem da isprobate recept, ali da ga i odmah prilagodite vlastitom ukusu kroz začine i korištene namirnice.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 min
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći biftek

Priprema:

  1. Hladni i svježi komad bifteka očistite od eventualnih masnoća na površini mesa. Meso možete marinirati nekoliko dana prije pripreme tartarskog bifteka, a možete ga pripremiti i odmah sa svježim mesom.
  2. Oštrim nožem meso narežite na trakice, a zatim trakice sitno režite (skoro sjeckajte) u kosano meso. Nastavite sjeckanjem usitnjavati meso do željenog stupnja.
  3. U drugoj posudi pomiješajte ulje, jedan žumanjak, senf i sok limuna. Dobivenoj smjesi zatim dodajte sitno sjeckane krastavce, kapare, medvjeđi luk, peršin, feferon, kukuruz i ulijte malo konjaka. Testirajte okus smjese i začinite je dodatno po želji i ukusu.
  4. Usitnjeno juneće meso pomiješajte s dobivenom smjesom. Ponovno provjerite okus tartarskog bifteka i po potrebi ga doradite.
  5. Tartarski biftek poslužite s cijelim žumanjcima na vrhu, začinskim biljem i tostiranim kruhom.