×
×
Toskansko varivo s dimljenom kobasicom
Recepti

Toskansko varivo s dimljenom kobasicom

Kad pročitate recept, reći ćete da se tu ne radi ni o čemu posebnom. Varivo k’o varivo, ali ono što je drukčije jest upravo upotreba starog, suhog kruha.

Inspiraciju za ovaj recept sam pronašla u jelu koje sam mnogo puta jela tijekom svojih boravaka u Italiji. Jelu koje se može naći u svakoj kući i svakoj zalogajnici diljem Toskane, tako mirisnom i utješnom, a tako običnom i jednostavnom. U siromaškom toskanskom varivu koje se kuha tijekom čitave godine znanom pod nazivom ribollita.

Za ribollitu (samo značenje riječi bi bilo dvaput zavrijeti, podgrijati), kao i za mnoga narodna jela postoji recepata koliko i kuća u kojima se ono kuha, ali ipak postoje određena pravila.

Da bi se nešto stvarno i zvalo ribollita treba obavezno sadržavati ove tri namirnice: toskanski, uskolisni kelj (cavolo nero), toskanski kruh bez soli (pane sciocco) i bijeli cannelini grah.

Prve dvije namirnice nisam imala jer nisu nabavljive kod nas. Ovaj uskolisni kelj se još i nađe tu i tamo, al’ kruh ne, osim ako ga sama ne ispečem. Grah sam imala.

A imala sam i domaće dimljene kobasice pa sam se vodila onom “nešto imaš, nešto nemaš, nešto dodaš”. Zato se ovo jelo ne zove ribollita, već ga možemo zvati toskansko varivo na naš način. Nema tog variva kojem dimljena kobasica ne podiže ocjenu.

Kad pročitate recept, reći ćete da se tu ne radi ni o čemu posebnom, i imat ćete pravo. Varivo k’o varivo, ali ono što je drukčije od ostalih variva jest upravo upotreba starog, suhog kruha.

Varivo se obično skuha malo rjeđe kako bi kruh koji je prepečen u pećnici ili na suhoj tavi pa natrljan češnjakom upio tekućinu i dao određenu gustoću samom varivu. Ribollita je uistinu najbolje od siromaške kuhinje i jedan je od najboljih načina za iskoristiti stari, suhi kruh. Što se više podgrijava, to je bolja. Baš kao i mnoga naša variva i narodna jela.

Meni je ova, ne baš prava ribollita baš dobro sjela u ove zimske dane, i to dva dana za redom!

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Dimljena kobasica

Priprema:

  1. Grah namočite večer prije pa ga skuhajte uz dodatak žlice maslinovog ulja, malo soli i papra. Ocijedite grah i sačuvajte vodu od kuhanja. Možete koristiti i konzervirani grah koji dobro isperite i tek onda koristite.
  2. Luk nasjeckajte na sitno, češnjak zdrobite nožem. Kelj narežite na šire trake. Mrkvu ogulite, prepolovite po dužini pa narežite na deblje ploškice, celer operite i narežite na listiće.
  3. U posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sjeckani luk pa pirjajte 6-7 minuta dok luk ne omekša, potom dodajte drobljeni češnjak, mrkvu i celer pa nastavite pirjati još 5 minuta.
  4. Dodajte sjeckanu rajčicu, promiješajte pa dodajte kelj, malo posolite pa zalijte vodom u kojoj se kuhao grah ili običnom vodom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat.
  5. Dodajte kuhani grah (dio graha možete pretvoriti u pire pa vratite u lonac ako želite gušće varivo), nastavite kuhati još 30 minuta. Možete dodati i krumpir, ali jelo u tom slučaju pojedite isti dan bez podgrijavanja
  6. Ubacite domaće dimljene kobasice i kuhajte još 10 minuta. Dodatno začinite solju i paprom.
  7. Kruh narežite na deblje kriške pa ga tostirajte na dobro zagrijanoj suhoj tavi (ili u pećnici na 200°C oko 5-7 minuta). Još vrući kruh natrljajte češnjakom.
  8. U svaki tanjur složite par kriški kruha, prelijte ga maslinovim uljem, dodajte kuhano varivo i kobasicu pa pustite da sve odstoji u tanjuru barem 5 minuta kako bi kruh upio tekućinu iz variva. Možete kruh dodati i direktno u varivo te pustiti da se kruh dobro natopi i tek onda poslužiti varivo.