×
×
VIDEO: Goranski nadjev iz kalupa
Video recepti

VIDEO: Goranski nadjev iz kalupa

Goranski nadjev je tradicionalno jelo sa šunkom. U našoj nešto modernijoj verziji idealna je za duge vikende i spore doručke.

Inspiraciju za ovaj recept pronašli smo u tradicionalnom uskršnjem jelu Gorskog kotara – goranskom nadjevu. Prema starim običajima, smjesom od jaja, šunke, mladog luka i kruha puni se svinjski želudac ili goveđe crijevo.

Mi smo svoju verziju malo prilagodili svakodnevici i istom smjesom napunili valoviti kalup. Njegov će oblik vašem doručku dati svečaniji efekt, a nema razloga da ga ne pripremite za bilo koji drugi vikend u godini.

U nadjevu možete kombinirati šunku i slaninu ili pak koristiti samo slaninu, a s druge strane, recept je savršen za trošenje ostataka šunke.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Rolana šunka

Priprema:

  1. Šunku narežite na kockice, nasjeckajte mladi luk. Kruhu ili žemljama starim jedan do dva dana maknite koricu pa narežite na kockice. Ako imate samo svježi kruh, također mu skinite koricu pa ga odmah narežite na kockice i osušite u pećnici na niskoj temperaturi (oko 50 °C).
  2. U zdjeli razmutite 12 jaja pa dodajte šunku, mladi luk i kruh. Popaprite i promiješajte smjesu. Ako je šunka dovoljno slana, nemojte dodavati još soli.
  3. Stranice kalupa premažite maslacem pa ulijte smjesu u kalup i pokrijte aluminijskom folijom. U lim za pečenje ulijte vruću vodu pa položite kalup sa smjesom u njega.
  4. Pecite na 220 °C oko sat vremena. Izvadite iz pećnice, maknite foliju pa preokrenite kalup na tanjur ili dasku za posluživanje. Režite na kriške.
  5. U receptu smo koristili valoviti okrugli kalup promjera 23 centimetra i visine oko 9 centimetara.